artikel

Jumbo Diemen heeft de halve wereld in dienst

Achtergrond Premium

Jumbo Diemen heeft de halve wereld in dienst
Ammar, afdelingsverantwoordelijke agf is van Marokkaanse komaf. Foto: Diederick van der Laan

De Jumbo in Diemen krijgt nationaliteiten vanuit de hele wereld over de vloer. Het personeel vormt een afspiegeling en telt maar liefst tussen de 15 en 17 nationaliteiten. ‘Syriërs? Ja, die hebben we ook gehad.’ Jumbo-ondernemer Kees Vlaanderen vertelt over zijn mini-wereldgemeenschap. ‘Ik heb de halve wereld aan het werk.’

Of ik mijn mensen op nationaliteit aan het werk zet? Niet echt. Er is wel ruwweg een onderverdeling. De Oost-Europeanen, Polen, Roemenen en Hongaren, zitten met name in het vakkenvullen. Mijn agf-afdeling wordt gerund door een Marokkaan en een Afghaan, dat gaat heel goed samen. Nederlanders en  Surinamers doen de kassa. Dus er is wel een soort van verdeling. Mijn staf is daar weer een afspiegeling van. ‘In dit deel van Diemen woont eigenlijk de hele wereld. Dichtbij zit bijvoorbeeld huisvesting van Otto, een uitzendbureau voor met name Polen. Verder is er natuurlijk een grote Surinaamse gemeenschap en Ghanezen. Ghanezen zijn het meest exotisch, het zijn ook mooie mensen. Ze zijn vriendelijk en zien echt de zonnige kant.’

Wennen aan het feit dat mensen wel eens niet komen opdagen

‘Natuurlijk werken hier verschillende culturen. Dat is op zijn minst een uitdaging. Bij de Zuid-Amerikaanse medewerkers heerst er een mentaliteit dat morgen de zon ook wel weer schijnt. Waarom zou je je dan druk maken? Ze doen het werk, maar zijn niet gstrest als het een uurtje langer duurt. Ik moest ruim 20 jaar geleden er ook enorm aan wennen dat mensen wel eens niet komen opdagen als ze aan het werk moeten. Uiteindelijk gebeurt alles hier wel. En we houden gewoon de Nederlands productiviteitsnormen aan.’

 Verkoopmedewerkers Pieter (tweede van links), Anne (derde van links), Vanessa (vierde van rechts) en Leylama (tweede van rechts) zijn respectievelijk Nederlands, Duits, Ghanees en Afghaans. Vulploegleider Pawel (rechts) komt uit Polen.’ Foto: Diederick van der Laan


Verkoopmedewerkers Pieter (tweede van links), Anne (derde van links), Vanessa (vierde van rechts) en Leylama (tweede van rechts) zijn respectievelijk Nederlands, Duits, Ghanees en Afghaans. Vulploegleider Pawel (rechts) komt uit Polen.’ Foto: Diederick van der Laan

Getrouwd met de winkel

‘Mijn ouders hadden een winkel in het Gooi. Daar moest je lid zijn van alle sportverenigingen en de kerk om als kruidenier midden in de samenleving te blijven staan. Op een gegeven moment komt dat te dichtbij. Je bent dan getrouwd met de winkel. Ik vind het hier eigenlijk net zo leuk, zit hier ook al ruim 20 jaar. En vergeet niet, de helft van mijn omzet komt nog altijd van Nederlandse klanten, dus zo vreemd is het niet.’

Iedereen is hier welkom en zo voelt het ook

‘Ja, het gaat niet altijd vanzelf met klanten én met personeel. Je moet er hard voor werken. We zitten hier in grootstedelijkgebied en dan krijg je te maken met alle grootstedelijke zaken. Daar heb ik geen oordeel over, dat is nu eenmaal zo. Of ik mensen wel eens heb moeten ontslaan? Vaker heb ik een contract niet verlengd, dat is de makkelijke manier. Er zijn wel eens groepen die hun eigen cultuur willen bewaren en ons vertellen wat wij moeten doen. Daarin gaan wij niet mee. Dat zeg ik met heel veel zorgvuldigheid, ik wil mijn woorden juist kiezen, want iedereen is hier welkom en onderdeel van het team en zo voelt het ook. Maar aan het eind van de rit zijn wij een Nederlandse onderneming, dat uitgangspunt staat voorop en dat weet iedereen die in de winkel komt ook, klant en medewerker. Als je dat consequent benadrukt, krijg je respect.’

Ammar, afdelingsverantwoordelijke agf is van Marokkaanse komaf. Foto: Diederick van der Laan

Ammar, afdelingsverantwoordelijke agf is van Marokkaanse komaf. Foto: Diederick van der Laan

Alle nuances van de discussie

‘De zwartepietendiscussie? Ik hoor er hier weinig over. De Surinaamse medewerkers zijn hier geboren en opgegroeid met Zwarte Piet en Sinterklaas. Ze kennen dus alle nuances van de discussie. Het slavernijverleden ligt wel gevoelig bij Surinaamse klanten en medewerkers. Ik begrijp dat goed. Het afschaffen van de slavernij, Keti Koti, is dan ook een groot feest.’

Niet taal of huidskleur, maar personen

‘Ik heb geen probleem om mensen te vinden om in dienst te nemen. Ik kijk niet naar taal of huidskleur. Ik kijk naar personen. Dat kan ik oprecht zeggen. Anderen zeggen het misschien, maar handelen er niet altijd naar. Ik hamer er ook op. Dit is een Nederlands bedrijf met Nederlandse normen en waarden. Er zijn ook maar twee talen toegestaan: Nederlands en Engels voor de Polen die echt moeite hebben met de Nederlandse taal. Als je dat uitdraagt, dan is er ook respect. Je moet het wel verdienen en je bent er nooit mee klaar. Maar de sfeer is gewoon erg goed. Eigenlijk vindt iedereen het hier ook wel spannend met elkaar.’

Jumbo Diemen 02

Caissière Elly (links) is Nederlandse, balie- en kassamedewerker Thirsa is Nederlands-Surinaams. Foto: Diederick van der Laan

Je komt niet weg met een gewone ‘internationale straat’

‘Wat ik heb geleerd? Alle culturen staan dicht bij hun eigen voedsel. Je komt hier niet weg met Conimex of Knorr Wereldgerechten in wat supermarkten de ‘internationale straat’ noemen. Zo internationaal is die straat niet. Als het erop aankomt wil mijn Surinaamse klant gewoon zijn Paramaribo-potje in het schap terugvinden. Jumbo heeft er gelukkig ook oog voor. De Jumbo in de Westerstraat in Amsterdam of in de Ferdinand Bol is heel anders dan hier. Dat is de kracht van de formule.’

Balie- en kassamedewerker Rachelle (links) is Surnaams. Caissière Sabrina is Antilliaans. Foto: Diederick van der Laan

Balie- en kassamedewerker Rachelle (links) is Surnaams. Caissière Sabrina is Antilliaans. Foto: Diederick van der Laan

Ondernemersprofiel:

Jumbo Diemen 06

Foto: Diederick van der Laan

Kees Vlaanderen (60) nam op zijn 22e de winkel van zijn ouders over. Die was in de Gooi en Vechtstreek. Ruim 20 jaar heeft hij nu de winkel in Diemen, ooit een Spar en via Super de Boer nu Jumbo. De winkel telt 6 kassa’s en net iets meer dan 1000 m2. Zijn omzet is sinds hij Jumbo is verveelvoudigd, waardoor Vlaanderen werkt met een externe vulploeg, ingehuurd via een uitzendbureau. Die vulploeg begint al om 5.00 uur ’s ochtends. Op de loonlijst staan 70 man en met de vulploeg erbij 90 mensen. ‘Bij mij werken Nederlanders, Afghanen, Polen, Marokanen, Antillianen en noem ze maar op. 15 tot 17 nationaliteiten bedienen de klant.

Reageer op dit artikel