artikel

In alles de grootste Agrimarkt

Achtergrond Premium

In alles de  grootste Agrimarkt
foto: Peter Roek

De Agrimarkt in Goes is niet alleen de grootste vestiging van de Zeeuwse formule, het is met 3500 m2 ook de grootste supermarkt van Noord- en Zuid Beveland.

De Agrimarkt in Goes en omgeving is een begrip. Hier doen wekelijks de kinderen en in sommige gevallen zelfs de kleinkinderen van de eerste klanten wekelijks hun boodschappen, want loyaliteit staat er hoog in het vaandel. Met 3500 vierkante meter is de Agrimarkt ook met afstand de grootste supermarkt van Noord- en Zuid Beveland. En de supermarkt is ook de kraamkamer van die kleine Zeeuwse keten Agrimarkt.

Bijzondere winkel

De Agrimarkt in Goes is in vrijwel alle opzichten een bijzondere winkel. Behalve levensmiddelen heeft de winkel ook een enorm assortiment voor huisdieren en beschikt het over een eigen kas voor tuinplanten. En er zijn maar weinig supermarkten in Nederland die over een parkeerterrein met 400 plaatsen beschikken. Last but not least kun je bij de Agrimarkt in Goes ook nog eens de goedkoopste benzine tanken. Er zijn nog meer bijzonderheden. ‘We hebben een groot aantal klanten die al vanaf de opening van de zaak in 1970 de boodschappen bij ons doet’, zegt commercieel directeur Wilfred van Elzakker van Agrimarkt. ‘Die loyaliteit is overgedragen aan de kinderen en de kleinkinderen, want een groot deel daarvan komt hier ook wekelijks naar toe’.

Servicesupermarkt

De klanten komen uit de wijde omtrek. Trek een cirkel van 30 tot 40 kilometer om Goes en je hebt het marktgebied van de winkel die eigendom is van de Coöperatieve Zuidelijke Aan-en Verkoopvereniging (CZAV). ‘De vestiging in Goes is echt een servicesupermarkt met een regiofunctie’, aldus Van Elzakker.
Goes was de eerste vestiging die de kleine Zeeuwse keten opende. CZAV heeft daarnaast vestigingen in Vlissingen, Roosendaal, Oud-Beijerland en Middelharnis. Volgend jaar komt daar een compleet nieuwe supermarkt in Terneuzen bij. Dat wordt met een vvo van 3000 m2 opnieuw een grote winkel, maar Goes blijft met 3500 m2 de grootste.

Niet in België

Pogingen van Agrimarkt om in België winkels te openen zijn tot nu toe mislukt. De enige plek waar Agrimarkt nog concreet bezig is met een winkel, is het Brabantse Oosterhout. Dat is al jaren zo, maar bij de Zeeuwse keten weten ze dat ze geduld moeten hebben. Acquisitie van nieuwe winkels is nu eenmaal een langdurig proces. In Middelharnis nam Agrimarkt in 2000 een kleine Golff over om een positie te verwerven. Het duurde vervolgens nog tien jaar voordat de ‘echte’ Agrimarkt opende. Die winkel is na Goes de grootste in omzet. ‘Het verschil in omzet tussen die twee wordt overigens wel kleiner’, zegt Van Elzakker.

Kassatransacties

Het aantal kassa-transacties van Agrimarkt ligt op 24.000 per week. En in het voorjaar zijn dat er vanwege de tuinplanten behoorlijk wat meer. Interessanter voor Agrimarkt is dat de gemiddelde besteding volgens Van Elzakker ‘beduidend boven het landelijk gemiddelde ligt’. Verreweg het grootste deel van die omzet wordt op donderdag, vrijdag en zaterdag gehaald, want dat zijn de dagen voor de weekboodschappen. Die klanten vinden het nog leuk om de boodschappen in de winkel te doen. ‘Uiteraard in Goes testen we de mogelijkheden van online. Die proeven zijn prima bevallen, maar omdat onze klanten graag bij ons komen, maken we voorlopig nog geen haast met online.’

Reageer op dit artikel