artikel

Apps maken prijsstelling supermarkten transparant

Achtergrond Premium

Apps maken prijsstelling supermarkten transparant

Prijzen van supermarkten vergelijken was vroeger een kwestie van folders uitpluizen. Dankzij aanbiedingsapps en websites zijn de prijzen van producten in de supermarkt nu volkomen transparant. Een consument die een boodschappenlijstje maakt in apps zoals Hiiper, Superscanner of Sjoprz weet direct welke supermarkt in zijn omgeving de goedkoopste is. De apps claimen dat door slim te shoppen tot 30 procent op de boodschappen is te besparen.

De afgelopen maanden kregen verschillende van deze prijsvergelijkende apps veel media-aandacht. Superscanner maakt maandelijks een boodschappenwijzer waar de website de prijzen vergelijkt. In een persbericht wordt gemeld of prijzen in het algemeen zijn gestegen. Landelijke media berichten daar graag over.

Veel media-aandacht

Het in februari dit jaar op de Jaarbeurs gelanceerde Hiiper kreeg media-aandacht met de belofte dat de consument nooit meer teveel hoeft te betalen.  Met slim inkopen zouden besparingen tot 30 procent op de boodschappen mogelijk zijn.

Data verzamelen

Media-aandacht is voor de apps en websites die prijzen vergelijken vooral een manier om meer gebruikers te trekken. Die hebben ze nodig om data te verzamelen. Daar ligt immers hun belangrijkste verdienmodel. Die data zijn potentieel aantrekkelijk voor supermarkten, toeleveranciers en fabrikanten. Ze kunnen daarmee bijvoorbeeld de prijsstelling van hun product bij verschillende formules en prijsmutaties monitoren.

Superscanner

Prijsvergelijker Superscanner.nl heeft een website maar geen app. Met Superscanner zijn de prijzen van negen verschillende websupers te vergelijken. Superscanner vergelijkt de prijzen en aanbiedingen van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dekamarkt, Hoogvliet, Spar, Coop, Deen en Boni. Een gebruiker kan op de website instellen welke supermarkten hij wil vergelijken. Zo kan gekozen worden voor supermarkten in de omgeving. Er zijn favorietenlijsten van veel gekochte producten aan te maken. Indien gewenst kan de boodschappenlijst naar een websuper worden doorgezet. Alleen Jumbo, AH en Plus lijken vooralsnog die mogelijkheid te ondersteunen.  De  gebruiker moet dan wel zijn inloggegevens van de betreffende supermarkt op de site van Superscanner invullen.

Sjoprz

Om prijzen te vergelijken met Sjoprz is de app nodig. Op de website Sjoprz.nl staat een duidelijke uitleg hoe deze is te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld voor het gemak barcodes van producten te scannen om ze toe te voegen aan de boodschappenlijst. Per product is zichtbaar welke supermarkt het goedkoopste is. Ook zijn producten toe te voegen uit een favorietenlijst en uit een lijst met eerdere aankopen. Bovendien is in de app te zien waar producten het goedkoopst zijn en worden alle aanbiedingen gemeld. Er is op het eerste gezicht nog geen mogelijkheid met een druk op de knop de lijst bij een online supermarkt te bestellen. Wel kunnen bij supermarktbezoek producten worden ‘weggestreept’ van het boodschappenlijstje. Sjoprz kent ook acties en kortingen die exclusief zijn voor gebruikers van de app. Deze zogenaamde Sjopdealz bestaan uit onder meer cashback-acties van fabrikanten.  ‘Maak een foto van je kassabon en krijg geld terug of een andere leuke deal!’, prijst Sjoprz de deals aan. Sjoprz is zowel verkrijgbaar voor iPhone als Android-telefoons.

Boodschapwijzer

Boodschapwijzer is een app die bij het openen vooral focus legt op aanbiedingen en deals. Zo zijn aanbiedingen geschikt naar kortingspercentages, maar ook te selecteren per formule of per categorie producten. In de app is een boodschappenlijst/-mand samen te stellen. In die lijst wordt aangegeven hoeveel korting een gebruiker krijgt. De app laat vooral aanbiedingen zien van diverse formules. Er is geen keuze uit het totale assortiment van supermarkten te maken. Er is geen doorlink mogelijk naar een onlinesupermarkt waar het complete lijstje is te bestellen. Ook is op het eerste gezicht geen totaalbedrag per supermarkt op te roepen. De app Boodschapwijzer is alleen voor Android- telefoons beschikbaar en niet voor iPhone.

Hiiper

Hiiper biedt met een website en met een app dubbele functionaliteit. De twee zijn te synchroniseren. Boodschappen- en favorietenlijsten die in de app zijn aangemaakt, zijn te zien op de site en omgekeerd. Klanten van AH  kunnen ook hun boodschappenlijst uit hun AH.nl-account in Hiiper importeren. Bij de eerste keer opstarten van de app leidt Hiiper de gebruiker  door een tutorial. Hiiper laat onder meer alle aanbiedingen van supermarkten zien. Ze zijn te filteren per formule. De totaalprijs van de boodschappen, die verschillende supers rekenen, is makkelijk te vergelijken. Een boodschappenlijst is naar verschillende websupers te exporteren, zoals  AH, Jumbo, Plus en Coop.

Folderapps

Naast apps die zich specifiek richten op supermarkten zijn er ook nog algemenere apps en sites met aanbiedingen. Op Yenom.nl zijn alle aanbiedingen van supermarktketens te vinden, naar keuze gerubriceerd per keten of op productgroep. Specialistischer is Biernet.nl. Daar, en in de app, zijn alle bieraanbiedingen te vinden. Reclamefolder.nl en Foldermuis.nl zetten alle folderaanbiedingen op een rij, niet alleen die van supermarkten. En wie de fysieke folders van de supermarkten heeft gemist, kan ze bijvoorbeeld op Spotta.nl nog eens doorbladeren.

Reageer op dit artikel