artikel

AH To Go: voorbeeld voor alle gemaksketens

Achtergrond Premium

AH To Go: voorbeeld voor alle gemaksketens
AH To Go in het AMC. Foto: Sebastiaan Rozendaal

Met de recente opening van vestigingen in kantoorgebouwen, pompshops en ziekenhuizen, laat AH To Go zien dat de formule volop in beweging is. Alles draait om snelheid en aanpassen aan de lokale behoefte. AH To Go in acht punten.

Eerst Albert Heijn gemakswinkel

Officiëel werd AH To Go in 2001 gelanceerd, maar eigenlijk bestaat de formule al twee jaar langer. In 1999 opende op station Den Bosch de eerste ‘Albert Heijn gemakswinkel’,
later veranderd in AH To Go.

Volledig cashloos

AH To Go loopt binnen AH voor als het gaat om techniek. De eerste volledig cashloze vestigingen van AH waren allemaal To Go-winkels.

Twee To Go’s in AMC

Sinds oktober heeft ziekenhuis AMC in Amsterdam twee AH To Go-vestigingen. Waar de eerste winkel zicht primair richt op ziekenhuispersoneel en (bezoekers van) patiënten, is de tweede, kleinere vestiging ingericht op Geneeskundestudenten die snel een kop koffie of wat lekkers willen halen.

AH To Go

76 vestigingen

Als het gaat om aantallen, kent AH To Go (76) in het segment stadse gemakswinkels geen gelijke. Spar komt, met Express, City en University bij elkaar opgeteld, nog het dichtst in de buurt met zo’n zestig vestigingen.

App

Albert Heijn lanceerde begin dit jaar een app voor klanten van de To Go-winkels. De mobiele klantkaart geeft gedurende de dag wisselende aanbiedingscoupons die zijn te verzilveren in één van de filialen. Zo ontvangt de klant ‘s ochtends een breakfastdeal en om 12 uur een lunchdeal. Ook kan men met de app sparen voor gratis producten.

‘Honderden tankstationsupers’

AH To Go is sinds 2016 ook te vinden op een zestal BP-tankstations. Het is niet voor het eerst dat Albert Heijn het probeert met pompshops, wel is dit de eerste keer dat dit onder de noemer AH To Go gebeurt.In 1997 hadden AH en Shell plannen om honderden tankstationsupers te openen. Zover kwam het nooit.

Over de grens

In 2012 openen voor het eerst AH To Go-winkels over de grens. Het zijn (inmiddels gesloten) vestigingen in Aken en Essen. Momenteel zijn er zes To Go’s op Duitse treinstations. In 2016 kwamen er ook locaties bij tankstations bij; dat zijn er nu vijf.

NS grootste franchisenemer

Van de 76 vestigingen van AH To Go zijn er 45 gevestigd op NS-stations. De NS kondigde in maart 2016 aan AH To Go te willen verkopen om zich volledig op zijn kerntaken te richten. De voorgenomen verkoop leidde tot protesten van zowel de medezeggenschapsraad als van vakbond FNV. September jongstleden werd bekend dat de NS de vestigingen toch
behoudt.

Reageer op dit artikel