artikel

In Nistelrode is naast Jumbo geen plaats

Achtergrond Premium

In Nistelrode is naast Jumbo geen plaats
De Jumbo in Nistelrode. Foto: Bert Jansen

In Nistelrode zijn de plannen voor een tweede supermarkt voorlopig van de baan. En misschien zelfs definitief. Niemand ziet heil in een vestiging in de Brabantse plaats.

Hoewel het dorp iets meer dan 6000 inwoners telt en veel inwoners hoopten op een tweede supermarkt naast Jumbo, ziet geen enkele supermarktketen brood in een vestiging in Nistelrode. Daarvoor is de markt te klein. En dus behoudt Jumbo zijn monopoliepositie in het dorp.

Iedereen in Nistelrode wil het

Het college van B en W wil het, de gemeenteraad wil het, de middenstand wil het en in ieder geval een deel van de inwoners wil het, maar de kans dat er in Nistelrode een tweede supermarkt komt, is zo goed als nihil. Ruim twee jaar geleden was alles nog anders. Aldi had zijn oog laten vallen op een oud  bedrijfspand in Nistelrode. Het college van B en W en de gemeenteraad spraken echter een veto uit over de plannen van de discounter. ‘Het pand waar Aldi naartoe wilde, lag buiten het winkelconcentratiegebied en dat strookte niet met het beleid van de raad en het college’, zegt Robert Keulards. Hij is programmamanager woningbouw van de gemeente, maar daarnaast ook nadrukkelijk betrokken bij grootschalige bouwprojecten in Nistelrode.

Aldi verloor interesse

Met het verbod op de komst van Aldi op de door de discounter gewenste locatie, maakten de bestuurders zich niet geliefd bij de dorpsraad van Nistelrode. Die vond Aldi op die plek wel
geschikt, maar haalde bakzeil. Achteraf, zo denkt Keulards, heeft die strijd tussen inwoners en bestuurders er mede toe geleid dat Aldi nu niet meer geïnteresseerd is in een vestiging in Nistelrode. ‘Het bedrijf voelde zich speelbal in de strijd tussen inwoners en bestuurders en beschouwde dat gevecht bovendien als negatieve publiciteit voor zichzelf’, aldus Keulards.

Jumbo heeft een monopolie

Of dat vermoeden klopt, is de vraag. Jumbo is twee jaar geleden verhuisd naar een nieuwe en vooral veel grotere locatie. Dat heeft de gele formule geen windeieren gelegd. Uit vertrouwelijke gegevens blijkt dat Jumbo in Nistelrode per week ruim €200.000 omzet draait. Daarmee is het bedrijf zo’n beetje monopolist. Vestigingsplaatsonderzoekers gaan doorgaans uit van een gemiddelde supermarktbesteding van €40 per inwoner per week. Op basis daarvan is de omzetpotentie in Nistelrode €240.000. Dat betekent dat er voor een concurrent van Jumbo €30.000 tot €40.000 omzet overblijft en dat is simpelweg te weinig. Daar komt dan nog bij dat in het naburige Heesch en Uden zo’n beetje alle landelijke formules zijn vertegenwoordigd (zie onderstaande tabel, bron Distrifood Dynamics).

Nistelrode heeft de hoop niet opgegeven

Nistelrode heeft de hoop op een tweede supermarkt naast Jumbo nog niet opgegeven. De gemeente heeft een distributie planologisch onderzoek (dpo) laten verrichten. ‘Daaruit blijkt dat er nog ruimte is voor 700 vierkante meter supermarkt’, zegt Keulards. Hij heeft de hoop op die mogelijkheid nog niet opgegeven. ‘De komende jaren wordt de ontwikkeling van het recreatiegebied de Maashorst echter ter hand genomen. Bovendien hoor je in Nistelrode wel eens geluiden dat de Jumbo ook niet perfect is. Een tweede supermarkt hoeft dus helemaal niet ondenkbaar te zijn. Misschien zijn er toch mensen die overstappen naar die andere formule of die geen boodschappen meer gaan doen in Heesch of Uden. Maar wij kunnen niet meer doen dan afwachten. De gemeente onderhandelt niet rechtstreeks met supermarktorganisaties. Dat doen de projectontwikkelaars.’

‘Kansloze aangelegenheid’

Jumbo-ondernemer Roland de Laak uit Uden ziet geen twede supermarkt meer komen in Nistelrode. ‘Het is een kansloze aangelegenheid. Als zelfs Spar of CoopCompact niet geïnteresseerd zijn, weet je het wel. In Nistelrode valt voor een tweede supermarkt geen droog brood meer te verdienen.’

Reageer op dit artikel