artikel

Formuleprofiel: Hoofdprijs Reusel voor Jumbo

Achtergrond Premium

Jumbo krijgt de Emté in Reusel, is één van de consequenties van de overname van de hele keten. Emté Reusel is een pareltje: de grootste Emté in omzet met naar verluidt ruim €330.000 weekomzet.

Formuleprofiel: Hoofdprijs Reusel voor Jumbo
De Emté in Reusel. Foto: Foodmagazine

Geen wonder dat de Autoriteit Consument en Markt ingreep: de lokale Jumbo moet verkocht worden. De ACM was duidelijk. Na de overname van Emté door Jumbo en Coop zou Jumbo in drie marktgebieden te sterk worden, te weten in Veghel, Reusel en Eindhoven. Als reactie daarop heeft Jumbo onder andere besloten de supermarkt aan de Markt in Reusel als zogeheten ‘remedie’ aan te bieden. Dit betekent dat Jumbo binnen een bepaalde termijn zal verkopen.

Weekomzet ruim boven €330.000

Logischerwijs is het niet de Emté in Reusel. Deze laatste is niet alleen met 1200 vvo ruim 200 meter groter dan de lokale Jumbo, maar het heeft ook nog een weekomzet ruim boven de €330.000. Daarmee is het naar verluidt de supermarkt met de hoogste omzet binnen Emté. Reden genoeg om eens op deze winkel in te zoomen. Een koper van de af te stoten Jumbo krijgt in ieder geval een stevige lokale concurrent voor de kiezen. Daarvoor gaat dus de Emté verder als Jumbo. Onduidelijk is of de koper ook de bouwplannen mag overnemen. Volgens Emté-personeel had de gemeente tot voor kort heel andere plannen met het winkelbestand in het grensdorp. De Jumbo aan de Markt, in het verleden een C1000, zou worden gesloten en heropend op een andere locatie in Reusel.

Plannen gewijzigd door overname

Door de overname van Emté zijn de oorspronkelijke plannen nu dus gewijzigd, zo wordt beweerd. Hoe dan ook, naar verwachting zal de transitie en ombouwoperatie in de loop van 2019 zijn voltooid. Dan is Reusel in ieder geval een Jumbo armer (De Markt) en een Jumbo rijker (de voormalige Emté). Reusel moet het vooral ook hebben van de Belgische klant. Iets wat zich in de cijfers bij dit verhaal niet laat aflezen. De lage prijzen-formule is voor de Belgen de aanleiding om kilometers te maken. Sommige klanten doen daarvoor zelfs de boodschappen online bij Jumbo en halen ze in de winkel op. Hoe dan ook: de cijfers laten een redelijk welvarend dorp zien met net geen 40.000 eigen inwoners. Het totale vvo in het dorp is voor overname en ombouw 3136 m2: Jumbo De Markt (1036 m2), Emté (1200 m2) en Aldi (nog altijd fors met 900 m2). De Jumbo en de Emté liggen hemelsbreed overigens ook al niet ver van elkaar vandaan.

‘Goed Eten’

Reusel trekt weliswaar Belgische koopjesjagers, maar de autochtone Reuselaren hebben het best goed. Het verzorgingsgebied kent bijvoorbeeld meer dan gemiddeld welgestelden, zowel in huishoudens met kinderen als in gepensioneerden. De bestedingen per huishoudens liggen overigens over de gehele linie wat hoger dan gemiddeld in Nederland, waarin naast de twee eerder genoemde consumententypes ook de ‘kostwinner’ wat meer uitgeeft. Mogen we concluderen dat men in Reusel wel houdt van ‘Goed Eten’ en dat er dus een kans ligt voor Plus?

Reageer op dit artikel