artikel

GS1 DatakwaliTijd 2.0: consequenties voor leveranciers die achterblijven

Achtergrond

Na veelvuldig aansporen is voor een kleine groep leveranciers uit de levensmiddelen- en drogisterijsector het doek gevallen in GS1 Data Source. Het zijn de eerste bedrijven die worden afgesloten van de database omdat ze niet voldoende voortgang laten zien om hun artikelgegevens te laten goedkeuren.

GS1 DatakwaliTijd 2.0: consequenties voor leveranciers die achterblijven
Jerry Tracey

‘Binnen de sector zijn afspraken gemaakt voor het programma DatakwaliTijd 2.0.’, zegt Jerry Tracey, sectormanager levensmiddelen en drogisterij bij GS1. ‘Data van alle artikelen moeten in de datapool door een Data Management Service (DMS) zijn gecontroleerd of vastgelegd. Nu blijkt dat van de ruim duizend betrokken leveranciers er zo’n vijftig zijn die op geen enkele wijze voldoen aan de gestelde normen. Hun artikelen worden verwijderd uit de datapool en het contract wordt beëindigd.’

Waarom is het afsluiten van deze leveranciers de enige optie?

‘Om een betrouwbare datapool te zijn, moeten de gegevens van álle artikelen in GS1 Data Source compleet en aantoonbaar correct zijn. We kunnen ons niet veroorloven dat sommige leveranciers hier niet aan meewerken. Leveranciers zijn vanaf eind 2016 opgeroepen voor de controles, ze hebben een accountmanager van GS1 als contactpersoon en hebben uitvoerige informatie gekregen over de werkwijze en de planning. De groep bedrijven die we nu afsluiten, heeft op de deadline zelfs nog geen contract afgesloten met een DMS. Ze hebben dus nog op geen enkele wijze activiteit getoond. Dan is afsluiten de enige optie. De betreffende bedrijven komen uit allerlei productgroepen, en zijn van allerlei groottes.’

Wat betekent het voor deze bedrijven dat ze zijn afgesloten van de datapool?

‘Dat geen enkele retailer of groothandel informatie over hun producten kan vinden in GS1 Data Source. Voor de meeste retailers is opname in de database een inkoopvoorwaarde. Die keuzes worden door de retailers zelf gemaakt. Dat kan dus betekenen dat die bedrijven niet meer kunnen leveren.’

De andere bedrijven zijn al wel bezig, maar nog niet allemaal klaar. Wat moeten zij doen?

‘Alle bedrijven hebben een deadline gekregen waarvoor ze hun data op orde moeten hebben. Ze moeten voortmaken met het afronden van het controleren van hun data door hun DMS. Het afsluiten van deze groep bedrijven zou een signaal moeten zijn aan die bedrijven die nog niet klaar zijn, om hun controles tijdig af te ronden.’

Hoe ziet de rest van dit jaar eruit?

‘Voor ons is de belangrijkste taak om alle leveranciers zo goed mogelijk te ondersteunen bij het correct opvoeren van data. En de leveranciers moeten zo snel mogelijk afspraken met hun DMS maken om hun data te laten controleren. Belangrijk is dat daarbij niet tot het laatste moment wordt gewacht, omdat ook de capaciteit van de DMS beperkt is; dan kan het alsnog spaak lopen. Ons advies aan leveranciers is dan ook: zorg dat je controles zo snel mogelijk zijn ingepland.’

Wat is de verwachting van GS1 over de voortgang van DatakwaliTijd 2.0?

‘De meeste bedrijven liggen goed op schema, maar het wordt wel spannend. Het grootste deel zal hun data op tijd op orde hebben, maar er zullen ook bedrijven te laat zijn. We moeten streng zijn – maar wel objectief en transparant – in het belang van de sector.’

‘Geen goede productdata? Dan niet langer in GS1 Data Source.’

Dit artikel is gesponsord door GS1

Reageer op dit artikel