artikel

‘Minder administratie, meer tijd voor de winkelvloer’

Achtergrond

Het geheim achter een goedlopende supermarkt is een goede planning, weten de oprichters van Retail Solutions uit ervaring. Daarom ontwikkelden zij een retailvriendelijk softwarepakket, PMT, dat spreadsheets doet vergeten en meer tijd oplevert voor de winkel.

‘Minder administratie, meer tijd voor de winkelvloer’
Symen Wahle: ‘‘‘Wij zitten niet tegenover de klant, maar naast de klant.’’’

‘Retail Solutions zorgt er voor dat ondernemers grip houden op de loonkosten’, legt eigenaar Symen Wahle uit. ‘En dat administratieve processen worden vereenvoudigd, zodat zij meer tijd over houden voor waar het allemaal om draait: de winkelvloer.’

Die winkelvloer kent Wahle maar al te goed. Vader Wim runde een C1000-supermarkt in Leusden. Samen met zijn broers William en Robin groeide hij praktisch in de winkel op. ‘We speelden er, vulden vakken en groeiden automatisch door naar meer.’

Voor broer William betekende dat het overnemen van de zaak, inmiddels Jumbo De Hamershof. Robin en Symen startten samen Retail Solutions: vakkennis, gebundeld in slimme retailvriendelijke software. “Zodat het werk nog meer rendement oplevert en bovendien leuker wordt.’

Tevredenheid en motivatie

Dat werken wordt niet alleen leuker en makkelijker voor de ondernemer, maar (vooral) ook voor de medewerkers, legt Wahle uit.

‘Op de supermarktvloer werken doorgaans jonge mensen, waarvoor digitaal werken vanzelfsprekend is. De tool -een personeelsplanningspakket (PMT) en een app- zorgt er voor dat zij alles zelf via het systeem kunnen regelen. Uiteraard werkroosters wijzigen en inzien, maar ook vrij vragen, dagen ruilen, etcetera. Dit is niet alleen heel makkelijk, maar geeft tegelijkertijd veel openheid. Wat weer zorgt voor een hogere medewerker tevredenheid. En deze tevredenheid en motivatie straalt weer af op de winkelvloer.’

PMT stelt retailers in staat om een professionele organisatie neer te zetten, vertelt hij. ‘Gebaseerd op slimme interactie met de medewerkers, makkelijke communicatie en een overzichtelijke planning.’

Retail Solutions doet dit voor zowel kleine ondernemers als grote franchiseketens. Het bedrijf telt inmiddels zo’n 75.000 gebruikers. “Onze software draait bij retailers als Jumbo, Albert Heijn, Coop, Vomar en Hoogvliet, maar ook bij andere branches als tuin- en dierenwinkel Ranzijn, Intratuin en fashion retailer KiKo Milano.’

Wim Wahle

Afgelopen december overleed Wim Wahle op 67-jarige leeftijd. Een afscheid van een geliefde (schoon)vader en opa, maar ook van een vooraanstaand ondernemer en een echte pionier op het gebied van winkelautomatisering. ‘Onze vader was de eerste supermarktondernemer die met scanning ging werken. In de jaren tachtig werkte hij zelfs mee aan de ontwikkeling van een met PMT vergelijkbaar systeem.’

Zijn overlijden heeft bij Wahle een bewustwording gecreëerd, beseft hij. ‘De passie voor retail, de kennis van automatisering; het zit allemaal in ons DNA en valt als één grote puzzel in elkaar.’ Tegelijkertijd wordt des te duidelijker wat de kern van het bedrijf is: andere ondernemers helpen de processen te optimaliseren.

‘Wij zitten, net als onze vader, niet tegenover de klant, maar náást de klant. Met de kennis van het supermarktvak en de automatisering hierachter kunnen wij, samen met de ruim twintig medewerkers die onze filosofie delen, andere retailers daadwerkelijk verder helpen.’

Dit artikel is gesponsord door Retail Solutions

Reageer op dit artikel