nieuws

Coca-Cola: Verantwoorde groei voor de categorie

Achtergrond Premium

Coca-Cola: Verantwoorde groei voor de categorie
Director Operational Marketing Adrienne van den Heuvel (links) en Associate Director Shopper Marketing Silke van Dijck. Foto: Roel Dijkstra

De beste marketingprestatie in niet-alcoholische dranken komt dit jaar van Coca-Cola. Sterke wapenfeiten als de volledig suikervrije Sprite geven voor de jury de doorslag.

“Wij geloven in de groei van de categorie frisdranken, groei voor alle segmenten op een verantwoorde manier”, stellen Adrienne van den Heuvel, Director Operational Marketing, en Silke van Dijck, Associate Director Shopper Marketing bij Coca-Cola European Partners.

De categorie frisdranken kent enkele actuele thema’s, waaronder het vertrouwen van de consument in de categorie. “Wij geloven in minder suiker en bieden consumenten daarom variatie en verantwoorde keuzes. Daarnaast zien we een veranderd shoppergedrag: consumenten gaan vaker naar de winkel voor een kleinere trip.”

Dit jaar heet Coca-Cola al zeventien nieuwe smaken geïntroduceerd, die tegemoetkomen aan de gewijzigde consumentenvoorkeuren en het veranderende shoppergedrag. Heel groot is de launch van Sprite begin dit jaar. Een ongekend ambitieuze stap waarbij de variant Sprite met suiker van de markt werd gehaald en werd vervangen door het recept van zijn suikervrije tegenhanger Sprite Zero. Een wereldprimeur. Een blikje Sprite (330ml), met voorheen 92 kilocalorieën, is vanaf nu calorievrij. Van den Heuvel: “Een grote stap waar wij veel waardering voor hebben gekregen. De eerste resultaten van de introductie van Sprite zijn goed, en het bijbehorende programma om op andere plekken op de winkelvloer aanwezig te zijn slaat goed aan.”

Coca-Cola zero sugar

De groei van 2017 komt ook van de introductie van nieuwe producten zoals de volwassenenfrisdrank FÏNLEY, Coca-Cola zero sugar en nieuwe smaakvarianten van Fanta en Chaudfontaine Fusion. Met Chaudfontaine Fusion zet Coca-Cola sterk in op het groeiende segment van water met smaak. Van Dijck: “Al deze introducties laten zien dat wij geloven in minder suiker. En natuurlijk blijft Coca-Cola zero sugar hierbij voorop lopen. Dit jaar hebben we wederom nieuwe smaken aan de range toegevoegd, want de vraag groeit sterk sinds de succesvolle introductiecampagne van najaar 2016. Sinds maart dit jaar zijn nu ook de smaken Lemon en Vanilla verkrijgbaar.”

Welke inspanningen zijn vooral belangrijk in dat resultaat?

Van den Heuvel: “We bieden verantwoorde en gevarieerde producten aan met minder suiker en calorieën in de gevestigde segmenten én in de opkomende segmenten. In de sparkling segmenten zien we een duidelijke stijging bij producten met minder of geen suiker, en ook bij ‘adult drinks’ oftewel frisdranken die qua smaakprofiel en positionering zijn afgestemd op een volwassen doelgroep. Sterk stijgend is ook het segment water met smaak. Wij zien daarin een belangrijke rol vanuit de categorie om bij te dragen aan de toenemende behoefte aan verantwoorde dranken.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen maanden en deze marketinginspanningen?

Van Dijck: “Naast de introducties willen wij de categorie laten groeien door aanwezigheid op de winkelvloer, zowel op het schap als op andere plekken in de winkel, en met andere verpakkingen. Deze strategie is gekoppeld aan activaties die wij in de markt zetten voor onze merken en voor het bouwen van relevante occasions; nationaal én in nauwe samenwerking met de klant. Voorbeelden zijn de activaties rondom de Winter BBQ, Mocktails en Filmavondjes thuis. Maar ook onze Coca-Cola zomercampagne met favoriete zomerbestemmingen waarbij de consument elke week kans maakt op een reis naar een droombestemming. De zomercampagne wordt vervolgens klant specifiek doorvertaald om telkens weer een unieke beleving op de winkelvloer te bieden.”

Events

Inspiratie biedt Coca-Cola ook op events en in horeca. Zoals met de SodaBar op het foodfestival TREK deze zomer. Consumenten worden hier uitgenodigd om te variëren met frisdranken: FÏNLEY Mojito, Coca-Cola zero sugar Vanilla of Sprite Cranberry in combinatie met mooie garnituren. De drankjes worden op een verrassende wijze geserveerd. De SodaBar vertelt een verhaal over de toegevoegde waarde van de categorie en sluit aan bij de hedendaagse behoeften van de consument. Het maakt het drinken van frisdrank weer een echte beleving.

Van den Heuvel: “Wij geloven dat deze beleving de komende tijd ook belangrijk gaat worden voor de shopper in de supermarkt. Wij zien in frisdranken genieten eigenlijk als belangrijkste behoefte en willen dit de komende jaren, samen met retailers, meer centraal stellen.”
Van Dijck: “Al het bovenstaande is terug te brengen tot de strategie van ‘Meer transacties, minder calorieën’; niet alleen gericht op onze merken maar op de hele categorie. We zijn daarom erg blij met deze waardering uit de markt en gaan met veel vertrouwen samen met onze partners verder op deze ingeslagen weg.”

Director Operational Marketing Adrienne van den Heuvel (links) en Associate Director Shopper Marketing Silke van Dijck.
Foto: Roel Dijkstra

Reageer op dit artikel