artikel

Tussendoortjes: fruit en granen gouden combi

Assortiment Premium

Tussendoortjes: fruit en granen gouden combi

De fabrikanten van tussendoortjes gooien het over een andere boeg, met toevoeging van ‘oergranen’, zoals havermout, spelt, en fruit als zoetmaker. Met ‘puur natuur’-recepturen of door te schermen met een natuurlijker imago gaan fabrikanten de strijd aan met populaire snackalternatieven, als het ‘handje noten’ of het snoeptomaatje.

Klantenonderzoek door fabrikanten laat zien dat consumenten zich afwenden van de zoetwarencategorie, met name vanwege de suiker. Zo wees een marktverkenning van Peijnenburg uit dat 17 procent van de consumenten hierom minder ontbijtkoek koopt. Van deze groep gaf 55 procent als reden dat ontbijtkoek niet zo gezond is als gedacht.

Vijf tot zes maaltijdmomenten per dag

IRI ziet een trend naar kleine hoeveelheden gezond snacken. Dit gedurende de dag tot wel vijf of zes maaltijdmomenten. Snoepgroente, specifiek cherrytomaatjes, past goed in dat nieuwe eetpatroon. De verkoop is explosief gestegen. De zelfschepbakken met allerlei kleine tomaatjes in de supermarkt spreken boekdelen. Het heeft er alle schijn van dat snoepgroente kannibaliseert op traditionele tussendoortjes als koek en biscuits. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor naturel noten. Een handje noten per dag wordt zelfs aanbevolen in de Schijf van Vijf.

grafiek tussendoortjes 1

Sonja Bakker zorgde voor groei

De gezonde tussendoortjes beleefden 10 jaar geleden hun glorietijd, toen Sonja Bakker producten als Evergreen in haar boeken aanprees als verantwoord product binnen het dieet. Toen haar populariteit na 2009 snel afnam, kromp de tussendoortjescategorie jaar na jaar sterk.

Consumentenbond kritisch over tussendoortjes

De laatste jaren klink er veel kritiek op de samenstelling van tussendoortjes. In januari dit jaar nam de Consumentenbond 23 tussendoortjes van A-merken onder de loep. Producten werden vergeleken op basis van aantal calorieën en er werd gekeken naar slechte vetten, suiker, zout en voedingsvezels. Veel van de onderzochte producten van merken, als Liga, Bolletje, Sultana, Zonnatura en EatNatural, scoorden matig in de test, vaak vanwege het hoge suikergehalte en te lage vezelgehalte. Ze bevatten daardoor relatief veel calorieën. Op de vetsamenstelling scoorden de producten redelijk. Tussendoortjes zijn gezonder geworden, sinds de transvetzuren eruit zijn gehaald. Winnaar van de test was Peijnenburg Zero%, gezoet met de zoetstof xylitol. De koek bevat daardoor slechts 85 kcal per portie. Diverse A-merkproducten zitten met hun tussendoortjes op het dubbele.

grafiek tussendoortjes 2

Fabrikanten kiezen voor natuurlijk(er) imago

Het antwoord van fabrikanten op de sceptische consument is tussendoortjes te introduceren met een natuurlijk(er) imago. Meer volkoren en minder suiker in de declaratie. Havermout wordt veel toegevoegd. Het graan is in korte tijd een
razend populair gezondheidsproduct geworden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onder meer een gunstig effect op de cholesterolspiegel. Veel tussendoortjes bevatten echter te weinig havermout voor zo’n effect, maar ‘bevat havermout’ verkoopt. Net als het ‘oergraan’ spelt, ook al is het hoofdbestanddeel vaak gewoon tarwebloem. Fruit heeft een gezond imago en wordt aan steeds meer snacksegmenten toegevoegd. Natuurlijke vruchtensuikers liggen beter bij de consument dan ‘toegevoegde’. Voor de calorieën maakt het allemaal weinig uit. Gedroogd fruit zit boordevol druiven- en vruchtensuiker en suikers zijn suikers. Vruchtenvullingen staan goed op het etiket, maar bevatten in werkelijkheid weinig fruit en veel suiker. 

Tussendoorschap bij Jumbo Foodmarkt veghel iPhone foto's

Fruit-koek-granen

Het schap ligt inmiddels vol met voorbeelden van fruit-koekcombinaties. Ook notenrepen en notenmixen met gedroogd fruit zitten in de lift. Sinds augustus liggen er pure fruitrepen van Bear (Peijnenburg) in het tussendoorschap bij AH en Jumbo. Deze kindersnack uit het Verenigd Koninkrijk is gemaakt van samengeperste, verse groente en seizoensproducten. Toevoeging en fruitconcentraten zitten er volgens Peijnenburg niet in.

Ook van Peijnenburg is de Nked-serie. De repen met noten, vruchten en/of granen bevatten volgens de wikkel uitsluitend natuurlijke en gezonde ingrediënten, zijn minimaal bewerkt, bevatten geen of nauwelijks verzadigd vet, geen toegevoegde suikers of stroop en zijn gluten-, tarwe- en lactosevrij. In de smaken Nudies, Crunchles, Oatles, Nibbles. Nieuw van Quaker in het tussendoorschap bij Albert Heijn is Cruesli Grab ’n Crunch. De portieverpakking bevat ‘brokjes’ ontbijtgranen die tussendoor gegeten kunnen worden. In Classic (met rozijnen) en Chocolate. Sultana breidde per week 34 uit met FruitBiscuit Spelt & Quinoa in de smaken Cranberry en Dadel. De biscuit bevat spelt, quinoa en teff.

In hartige smaken stroomde in week 34 Sultana Crunchers Oergranen in met spelt, quinoa, amaranth. De knapperige biscuit is er in Rozemarijn & Zeezout. Bolletje Goed Bezig! werd uitgebreid met Stevig Rood Fruit. Dit tussendoortje isgepositioneerd als al het goede van een voedzaam ontbijt. Liga introduceert voordeelverpakkingen voor de hardlopers Evergreen Krenten en Milkbreak Melk. Ze bevatten 9 x 2 biscuits in plaats van 6 x 2 biscuits. De voordeelverpakkingen passen goed bij Liga, omdat dit volgens Mondelez vaak op voorraad wordt gekocht. Jongeren en gezinnen kopen relatief veel tussendoortjes.Drie van de tien consumenten kopen geen tussendoortjes.

Reageer op dit artikel