artikel

PepsiCo Categorie Visie Snacks: grote kansen op tweede locaties

Assortiment

Bij verschillende retailers experimenteert PepsiCo met de mogelijkheden om de impulsverkoop in snacks verder te vergroten. Omdat slechts een op de drie shoppers de snacksstraat bezoekt, liggen elders in de winkels grote kansen. De eerste resultaten laten groei zien met meer procenten tegelijk.

PepsiCo Categorie Visie Snacks: grote kansen op tweede locaties

PepsiCo is categoryleader, en dus is de visie op de nabije toekomst van de categorie Snacks vanzelf al relevant. De economie draait goed, supermarkten laten dit jaar fraaie cijfers zien en enige rooskleurigheid is natuurlijk te verwachten. Maar wat zijn de komende ontwikkelingen? En hoe staat de categorie er op dit moment voor?

Retail Sales Director Benelux Tim Mulder: ‘De categorie doet het momenteel erg goed, en dan spreek ik niet alleen over onszelf. De totale categorie laat een zeer gezonde groei zien. Volume doorvertaald naar waarde, waarmee de groep voor de retail zeer interessant blijft. Daarnaast is het ook een mooie, levendige categorie, waarin onze collega’s en wijzelf vrij hard doorwerken aan innovaties, die heel vaak goed aanslaan.’

‘Drie jaar geleden hebben we de categorievisie nieuw opgepakt en zijn we begonnen om de basis en de schappen goed op orde te krijgen’, zegt Barbara van Verseveld, Commercial Director Snacks Benelux. ‘We hebben de juiste producten, in de juiste ruimte en met de juiste looprichting bij de retailers doorgevoerd en samen gezorgd voor de juiste ondersteuning, activatie en promosupport.’

Volgens Van Verseveld is daar de mooie groei van de afgelopen jaren uit voortgekomen. ‘Sinds die nieuwe aanpak zitten we nu in fase 2 of 2,5 van onze visie. We weten zo veel meer van de shopper en de consument, en die wetenschap mengen we met de strategie van de retailer om er het beste uit te halen. Nu willen we dat verder doorontwikkelen en het impulskarakter van de categorie verder uitnutten.’

‘Voorspellende’ consumer en shopper inzichten

Vier jaar geleden kwam Pepsico met een diepgaand onderzoek ge-ent op de drietrap shopper, consument en customer om te begrijpen wat de belangrijkste driver van toekomstige categorie groei is. Mulder: ‘Dit verrijken we nu met trends uit onze ‘360 always on’ database, welke gebaseerd is op interne data, externe data en sociaal listening, met als doel om de manifestatie van nieuwe consumentenbehoeftes vroegtijdig te detecteren. We hebben acht key consumentendrijvers gedetecteerd, waarmee we de categorievisie en onze groeiplannen verder hebben aangescherpt. We zullen dit in de komende gesprekken met onze retailerpartners verder doorvertalen op basis van hun strategie.’

‘Naast deze groeikansen, zien we nog altijd ook heel veel potentieel in het impulsgedeelte’, vult Van Verseveld aan. ‘De categorie Snacks heeft een van de hoogste impulsgehaltes van de hele supermarkt, wat die tweede locaties zo belangrijk maakt. Tegelijk weten we dat we de basis niet uit het oog moeten verliezen. Het reguliere schap moet steeds het hele assortiment beschikbaar hebben.’

Het gaat prima met de categorie, maar het kan nog beter. Waar ziet PepsiCo dan de kansen voor verdere groei?

Mulder: “Door uitbreiding van die tweede locaties, om op het juiste moment de confrontatie met de shopper te genereren. Daar waar we met uitbreiding van locaties in winkels experimenteren, zien we dat de omzetgroei direct inzet. Door de shopper op de juiste plek met het assortiment te confronteren, komt er gewoon meer uit. Regelmatig een tweede locatie in de winkel inzetten, dat werkt. Bij sommige retailers realiseren we in testwinkels door het constant gebruik van een tweede locatie een enorme groei-index. Die index ligt procenten bóven de toch al flinke groei van onze snacks in de totale formule. Bij andere retailers lopen vergelijkbare experimenten. Het werkt.’

Van Verseveld: ‘We weten dat een op de drie shoppers de snacksstraat in de supermarkt bezoekt. Door met second locations te werken vergroten we het contact.’

Nieuwe formats

De komende periode wil PepsiCo per retailer de categorie verder invullen met waardevolle second placement. Mulder: ‘Per retailer zitten er grote verschillen in hoe dit is in te passen in hun eigen strategie. Tegelijk zien we bij retailers een uitbreiding in het aantal formats. Ook dat vraagt om verschillende toepassingen. In de gesprekken die we in de nabije toekomst met onze retailers hebben, de komende maanden, zullen we deze mogelijkheden doornemen.’

Duidelijk. Maar wat betekent de nieuwe richting voor het reguliere schap? Komt alle activiteit buiten de snacks-straat te liggen?

Van Verseveld: ‘Ja en nee. We moeten er goed voor zorgen dat we de basis op orde houden. Het belangrijkste is dat je ook om vier uur op zaterdagmiddag een mooi gevuld schap aantreft. Dit blijft een aandachtspunt. Daarnaast moeten we ook de innovatie in de winkel een grote kans van slagen blijven geven. Ook dat moeten we bijhouden. Maar daarin hebben we met de retail de afgelopen jaren mooie slagen gemaakt. Het komend jaar vindt dus niet zo’n grote exercitie plaats als voorheen. Het gaat om onderhoud en de innovaties de juiste plaats geven. En verder voeren we de finetuning door in de verschillende winkelformats.’

Dit artikel is gesponsord door PepsiCo. 

Reageer op dit artikel