artikel

GranFood komt met nieuwe impulsen voor consument en retail

Assortiment

De categorie Mediterraans/Italiaans voelt een lichte druk. Geen zorgen voor de marktleider, die boven de markt uitgroeit. Toch ziet GranFood het als zijn verantwoordelijkheid om met nieuwe impulsen de consument, de retail en de categorie als geheel verder te helpen.

GranFood komt met nieuwe impulsen voor consument en retail
Trade & Shopper Marketing Manager Mascha Ekelschot en General Manager Onno Brokke.

De Nielsen-cijfers (P9, 2018) laten een lichte druk zien op het Italiaans assortiment. De vijftig miljoen potten pastasaus laten op MAT een index van 102 zien, maar YTD is het nog 101. In omzet zijn die cijfers 102 en 100. De resultaten voor droge pasta wijken daar niet veel van af. De groei neemt dus af. Marktleider Grand’Italia, een merk van GranFood, maakt zich niet meteen zorgen, maar wil de trend graag ombuigen.

Trade & Shopper Marketing Manager Mascha Ekelschot: ‘Nee, zorgwekkend is het woord niet. De categorie is stabiel of staat licht onder druk. De penetratie is hoog (85 procent), de meeste huishoudens in Nederland eten pasta, de meeste ook elke week. Maar de groei zit er niet meer in. En waar een totale categorie een stapje naar beneden maakt moeten wij, als marktleider, gaan kijken waar deze tendens mee te maken heeft.’

Barrières

Volgens Ekelschot zijn er twee barrières voor de consument: gezondheid en variatie. ‘De meeste Nederlanders denken bij pasta aan een rode saus met wat gehakt. Dat vinden ze te saai om meer dan één keer in de week te eten en ze zijn dan ook op zoek naar variatie. Een voorbeeld: pesto is het segment in sauzen dat het hardst groeit, met 9 procent. Terwijl de penetratie slechts 27 procent is. Pesto is in Nederland voor een grote groep mensen een smaakverrijker, niet een maaltijdsaus. Daar ligt nog een enorm potentieel.’

Ekelschot geeft aan dat het gezondheidsaspect deels te maken heeft met pasta als bron van koolhydraten. ‘Een kleine groep eet daarom minder pasta. Een grotere groep heeft echter het idee dat ze met pasta te weinig groenten eten. GranFood werkt er nu aan om die twee barrières weg te nemen en zo weer voor groei in de categorie te zorgen.’

General Manager Onno Brokke: ‘Met Grand’Italia groeien we nog volop, omdat wij fors investeren en de aandacht van de shopper bij het merk houden. Maar het gaat ook om de categorie als geheel en om het belang van de retail. We merken dat categorymanagers hoofdzakelijk focus hebben op hun eigen categorie, logisch want daar liggen de resultaten waar zij verantwoordelijk voor zijn. Maar in het mandje met droge pasta gaat ook margerijk vers, zoals vlees of vis, groenten en kaas.’

Groei in de Italiaanse categorie levert volgens Brokke meer op dan alleen de eigen omzet. ‘Categorymanagers zouden wat vaker de koppen bij elkaar moeten steken met hun collega’s van de versgroepen: hoe kunnen we samen die maaltijd en die meal-solution voor de consument zo interessant mogelijk maken. We zien hier ook een mooie taak voor unitmanagers en onszelf.’

Nieuwe recepten

Ekelschot: ‘De shoppers willen graag geholpen worden in variatie. En ze geven aan dat ze worstelen met de vraag: hoe eet ik voldoende groente in mijn pasta? Met Grand’Italia pakken we dat onder andere op met onze Pasta Maestro Tour, via de bladen van de retailers en receptenkaarten, met nieuwe recepten waarmee de consument zijn pastamaaltijd heel lekker en simpel die extra groente kan meegeven. We helpen de consument met een 360 gradencampagne; op televisie, met folders en ook via social media.’

Brokke: ‘Natuurlijk kan de retail courgette of aubergine in de aanbieding doen en zo meer groenten verkopen. Maar geef de consument een goed receptidee met pasta en groente in de aanbieding, en het mes snijdt aan twee kanten: je helpt de consument en twee weken later komt hij datzelfde vers ook buiten de aanbieding kopen. Dat is een resultaat voor de lange termijn.’

Seizoenen

Grand’Italia heeft dit jaar de campagne gericht op de seizoenen. In het eerste kwartaal gericht op gezondheid, met de campagne gebaseerd op volkorenpasta’s en tomatenbasissauzen, terwijl het tweede kwartaal gericht was op pastasalades.

Ekelschot: ‘Het was een flink succes, daarom gaan we ook de komende perioden door met deze aanpak, waarbij we focussen op drie stappen: we gaan de intrinsieke gezondheid van onze producten verder verbeteren. We gaan in samenwerking met de retail en versleveranciers meer variatie bieden in recepten met groenten. En we gaan met de retailer aan de consument duidelijk maken dat een tomatensaus ook groente is.’

Brokke: ‘Het succes dat we tot nu toe hebben geboekt in het activeren van de consument en hem te helpen met variatie. De positieve feedback die we van consument en retail krijgen, maakt dat we hier nog meer op gaan focussen. We moeten gezamenlijk nog meer gaan luisteren naar de consument en meer inspelen op de trends. Onze 360 gradenaanpak is juist daarop gericht.’

Dit artikel is gesponsord door: www.granfood.nl en www.granditalia.nl

Reageer op dit artikel