artikel

‘Doorbreken gewoontegedrag van consument is gelukt’

Assortiment

Het verschil maken met écht vernieuwende snackconcepten. Met die ambitie is het Chio gelukt om in de afgelopen zeven jaar tot de routine-aankopen van de consument te gaan behoren. Inspelend op veranderd consumentengedrag heeft Chio nu ook aandacht voor het bieden van meer verantwoorde keuzes binnen snacks & chips.

‘Doorbreken gewoontegedrag van consument is gelukt’

Gewoontegedrag doorbreken op de winkelvloer is een uitdaging, weet commercieel manager Branded, Ferdy Breukink uit ervaring. ‘Met name binnen onze categorie die zich decennialang vooral kenmerkt door keuze voor dezelfde merken en concepten. Lang zochten fabrikanten voornamelijk de breedte op en dat zorgde voor maar weinig echte vernieuwing.’

En dat terwijl de consument wel degelijk behoefte bleek te hebben aan variatie, zo wezen consumentenonderzoeken keer op keer uit. In 2012 introduceerde Intersnack Nederland het merk Chio, met daaronder een aantal onderscheidende concepten, in smaak, vorm en bite.

‘Met Chio Heartbreakers, Chio Chips Kettle Cooked, Chio Borrel Bites en POM-BÄR zijn we erin geslaagd om de routine van de consument te doorbreken en bovengemiddeld te groeien in de segmenten waarin Chio actief is’, zegt Breukink.

Sterke positionering

‘Het geheim van de groeiende populariteit van Chio zit hem in de positionering’, aldus Breukink. ‘Onze producten zijn gecreëerd voor de gezellige momenten samen, waarop je als gastheer of -vrouw écht iets lekkers op tafel wilt zetten. Het fundament staat en ons portfolio laat jaarlijks groei met dubbele cijfers zien; afgelopen jaar kwam de omzetgroei uit op 12% voor Chio totaal (FY 2017 versus FY 2018 – bron Nielsen). Met onze multichannel campagnes en een serie aansprekende activaties op de winkelvloer is het ons gelukt het gewoontegedrag van de shopper te doorbreken.’

We zijn erin geslaagd om de routine van de consument te doorbreken en bovengemiddeld te groeien

‘Dit hadden we overigens niet kunnen bereiken zonder onze retailpartners. Supermarkten zagen de meerwaarde van onze producten en gaven ons de ruimte om ons te bewijzen. Zeven jaar na het lanceren van Chio is de categorie wakker geschud. Ook andere merken hebben de afgelopen jaren hun portfolio aangescherpt. De markt is een stuk dynamischer geworden.’

Bewuste keuzes bieden

De rol van vernieuwer in de categorie blijft Chio met verve spelen waarbij ook aandacht gegeven wordt aan het bieden van een bewuste keuze. ‘Chips & snacks moeten vooral ongekend lekker zijn, en daar staan we voor. Maar onze categorie ontkomt er niet aan dat consumenten ook willen kunnen kiezen voor meer verantwoorde varianten. We zien voor Chio een belangrijke rol binnen deze transitie weggelegd, waarbij we geloven dat de categorie van binnenuit de verandering kan inzetten. Het verantwoorder maken van chips & snacks willen wij aanvliegen volgens het principe ‘nasties out en goodies in’.

Allereerst betekent dit het verbeteren van het bestaande assortiment (nasties out). Vorig jaar is het volledige Chio-assortiment vrijgemaakt van smaakversterker MSG, waarmee we een unieke positie binnen de categorie innemen als het vrij-van (kunstmatige kleur- en smaakstoffen) merk op het schap. Onze Chio Heartbreakers zijn glutenvrij en wij maken ons hard voor zoutreductie. Ook bouwen we verder aan de positie van onze POM-BÄR, die al jaren gezien wordt als de meer verantwoorde keuze op het schap.

Ons nieuwste concept Chio Lentil Chips, gemaakt van linzen, bevat ingrediënten met een betere voedingswaarde (goodies in). Het kan écht: chips die heerlijk en knapperig van smaak zijn, maar wel 13% proteïne bevatten en 40% minder vet zijn dan gewone aardappelchips. Het verschil blijven maken in de categorie met zowel onze huidige als ook nieuwe concepten blijft een uitdaging, maar ook dat kan écht.’

Dit artikel is gesponsord door Intersnack

Reageer op dit artikel