artikel

Duurzaamheid en dierenwelzijn de enige weg voor de Ieren

Column Premium

Duurzaamheid en dierenwelzijn de enige weg voor de Ieren
Bron: Bord Bia

Iers rundvlees staat bij Nederlanders bekend om zijn uitstekende kwaliteit en heerlijke smaak. Je zou denken dat het leven van Ierse veehouders alleen draait om hun dieren, maar dat is maar een deel van de waarheid. De kwaliteit en de smaak van het Ierse rundvlees draaien in de eerste plaats om gras. Het is de basis voor duurzaamheid en dierenwelzijn in de hele Ierse rundvleessector.

(dit expertartikel verschijnt onder verantwoordelijkheid van Bord Bia)

Het plaatje dat de meeste Nederlanders schetsen van Ierland – glooiende groene weilanden zo ver als je kunt kijken – is een weergave van de realiteit. Ierland bestaat voor 80 procent uit groen gras. Hier grazen zo’n 6,9 miljoen runderen op, die gemiddeld acht maanden per jaar of langer buiten staan. De zachte temperaturen en regelmatige regenbuien, afkomstig van de warme Atlantische golfstromen, creëren de ideale omstandigheden voor de groei van sappig gras, waar de Ieren optimaal gebruik van maken.

Gras biedt een van de grootste voordelen voor de Ierse rundveesector. Om te beginnen is het een goedkoop en efficiënt product voor de boer. Daarnaast is weidegang in Ierland de normaalste zaak van de wereld. Het leven op het gras zorgt ervoor dat de dieren zich natuurlijk en vrij kunnen gedragen in de wei, wat het dierenwelzijn ten goede komt.

Hoog aangeschreven

De Ierse koeien voor de rundvleesproductie zijn voor de helft afkomstig van eersteklas vleesrassen. Een groot deel van de rundveestapel wordt gevormd door de zogeheten kruislingrassen: de continentale rassen Charolais, Limousin en Simmental, die gekruist zijn met de traditionele rassen Aberdeen Angus en Hereford. De voordelen van het gebruik van deze vlees- en kruislingrassen zijn dat ze veel vlees opleveren dat wat minder vet bevat. Het vlees is daarnaast mooi gemarmerd en heeft vooral een natuurlijke en pure smaak, waardoor het Ierse rundvlees hoog staat aangeschreven.

Bron: Bord Bia

Bron: Bord Bia

Volledig duurzaam vóór 2020

Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn belangrijke speerpunten in de Ierse rundveehouderij. De Ieren werken al bijna 20 jaar actief aan de hoogwaardige kwaliteit van hun vlees. Met het Quality Assurance Scheme en het Origin Green-duurzaamheidsprogramma van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia worden de nodige stappen gezet om de hele Ierse rundvleesketen vóór 2020 volledig duurzaam te maken.

Het Quality Assurance-logo, onder andere zichtbaar op de rundvleesverpakkingen, is geaccrediteerd op de Europese norm EN 45011 en waarborgt de kwaliteit van het vlees op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, milieu, voeding, medicijngebruik, herkomst en volledige traceerbaarheid. Het nationale programma Origin Green wordt onafhankelijk gecontroleerd op boerderijniveau door de Carbon Trust (PAS 2050) en de ISO: 17065. Het richt zich op de hele keten, van primair producent tot eindverkoper.

Bijzonder kwaliteitsproduct

Je kunt Ierland zien als een duurzame boerderij. Nationale samenwerking in de Ierse rundvleesketen is noodzakelijk om 100 procent duurzaamheid te bereiken. De sterke focus op dierenwelzijn en duurzaamheid is voor Ierse rundveehouders de enige weg richting de toekomst. Het groene imago van het land wordt dan ook breed uitgedragen, zodat ook de consument er niet omheen kan dat Iers rundvlees een bijzonder kwaliteitsproduct is.

Meer informatie over Origin Green is te bekijken op origingreen.ie/nl

Reageer op dit artikel