blog

Ondertussen in 020: Kloppend hart van De Bijlmermeer

Column Premium

Ondertussen in 020: Kloppend hart van De Bijlmermeer
Foto: Foodmagazine

Foodmagazine presenteert maandelijks een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam Ondertussen in 020. In deze uitgave een blik op de World of Food in De Bijlmer.

‘Dit is het kloppend hart van De Bijlmer. Voor de World of Food was het hier saai en hing er een negatieve sfeer, maar nu is iedereen trots.’ Amjad Sheikh kan het weten. Hij bakt sinds de opening van het bonte complex internationale keukens, 1 augustus 2015, pizza’s in zijn Ristorante Pizzeria 786. 786? ‘Ik kom oorspronkelijk uit Pakistan. Daar betekenen die cijfers ‘God zij met ons’.’

 ‘Ik ben nu zo trots dat ik in deze wijk woon’

Die Lieve Heer heeft Sheikh op weg geholpen richting de pizza’s en pasta’s. ‘Ik heb vroeger in Italië gewoond en in die tijd heb ik voor het eerst een steenovenpizza gegeten in Zwitserland. Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik heb die smaak altijd in gedachten gehouden, daar wilde ik ooit iets mee doen.’ Uiteindelijk belandde hij in De Bijlmer, waar hij aan de slag kon met zijn droom. ‘Ik woon hier al 30 jaar. In 1994 was ik één van de personen die zich inschreef voor de eerste laagbouw die werd opgeleverd. Sindsdien gaat het beter met De Bijlmer. Ik ben nu trots dat ik in deze wijk woon, toen was ik dat niet. Echt iedereen komt hier om te eten. Brabanders, Groningers, toeristen. Dat past bij mij, ik zie mezelf als een internationaal mens.’

worldofffoodgooglemaps

‘Studenten, fans van Ajax en het Nederlands elftal’

Wie dat stempel ook mag dragen is Faizel Muradia. Hij runt samen met zijn vrouw Bibi, geboren in Brits-Guyana, de toko met de naam Julinaz, waar de Hindoestaanse keuken centraal staat. ‘Ik heb gewoond in India, Suriname, Veghel en sinds ’89 in De Bijlmer. We krijgen hier van alles over de vloer. Studenten, fans van Ajax en het Nederlands elftal. En de Toppers. Ook de danseressen’, waarna hij zijn smartphone pakt en een foto toont waarin hij, te midden van de vrouwen achter de entertainers, straalt van oor tot oor.

‘Je had beter op moeten letten in de geschiedenisles’

Eén van de hoogtepunten in de World of Food, noemt hij de viering van het Keti Koti-festival. ‘Jij weet niet wat Keti Koti is? Je had beter op moeten letten in de geschiedenisles. We vieren de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname. Staat er hier een dj te draaien. Eén groot feest.’ Volgens Muradia is het met de collega’s sowieso regelmatig lachen, gieren, brullen. ‘En zingen doen we ook vaak. Nee, ik niet. Ik ben niet zo’n goede zanger.’

‘Ideaal zo’n locatie waar alle internationale keukens bij elkaar zitten’

Exotische gerechten te over dus, maar Hollandse foodpareltjes hebben ook een plek. ‘Ideaal zo’n locatie waar alle internationale keukens bij elkaar zitten. Hoef je niet de hele stad door’, zegt Amsterdammer Paul Hartman, terwijl hij samen met zijn dochter geniet van patat met mayonaise.

World of Food
Develstein 100
1102 AK Amsterdam-Zuidoost
OPENINGSTIJDEN Maandag t/m donderdag: 12.00-22.00 uur Vrijdag: 12.00-24.00 uur
Zaterdag: 13.00-24.00 uur
Zondag: 13.00-22.00 uur

worldoffood4

World of Food neemt de plek in waar eerder een parkeergarage zat. De architecten hebben de sfeer van de garage weten te behouden. Foto: Foodmagazine.

Reageer op dit artikel