blog

Gemaksconsument: Pasta Bolognese van &Samhoud

Column Premium

Gemaksconsument: Pasta Bolognese van &Samhoud

Gemaksconsument probeert de Pasta Bolognese van &Samhoud zoals die bij Albert Heijn te koop is.

Gemaksconsument wil weinig tijd steken in het bereiden van voedsel, maar wel gezond en lekker eten. Over zijn speurtocht naar geschikte producten schrijft hij regelmatig voor Foodmagazine.nl. Dit is de eerste aflevering.

Het product:

Pasta Bolognese, met groentegehakt, linzen, spinazie en bechamelsaus van &Samhoud. Onderdeel van een breder assortiment vegetarische kant-en-klare maaltijden en producten zoals die bij Albert Heijn te koop zijn. De Pasta Bolognese kost €4,49 voor 450 gram. Ter vergelijking, de AH Macaroni bolognese kost €3,09 voor 450 gram.

Pasta Bolognese &Samhoud

De verpakking:

Het product ziet er aantrekkelijk uit in een zwarte bak, overspannen met plastic met een stijlvol etiket met afbeeldingen van stukjes tomaat, kruidenblaadjes en opvallende vermeldingen van het feit dat de verpakking ‘200 gram groente’ bevat en het product ‘een bron van eiwit’ is. Daarnaast wordt vermeld dat er ‘geen onnatuurlijke toevoegingen inzitten. Er wordt wel erg ingeramd dat het een gezond product is. Nergens wordt expliciet gezegd dat het een vegetarisch gerecht is. Een beetje vreemd aangezien een pasta Bolognese in principe een vleessaus als basis heeft. Groentegehakt is een beetje een vage term.

Moshik Pasta Bolognese

Op de verpakking ook een afbeelding van topkok Moshik die zijn principes rond koken communiceert. De vermelding dat hij een 2-sterrenchef is, verhoogt het verwachtingspatroon. Elders staat hij nog een keer vermeld, met een uitleg waarom de Italiaanse keuken aantrekkelijk is en een afbeelding van het Colosseum, dat overigens niet in Bologna ligt. Opnieuw de vermelding dat hij twee Michelin-sterren heeft.

De voedingswaarde:

Per portie van 450 gram 520 calorieën. Het Voedingscentrum gaat ervan uit dat de gemiddelde man in Nederland dagelijks 2500 calorieën moet eten. De Pasta Bolognese van &Samhoud is dus goed voor iets minder dan 21 procent van mijn dagelijkse caloriebehoefte. Het is daarmee iets beter voor de lijn dan de eerder genoemde macaroni, die 22,6 procent van die behoefte verzorgt. Vooraf had ik gedacht dat het verschil in calorieën groter zou zijn. Ook opmerkelijk, het product van &Samhoud heeft per 100 gram 4,5 gram vet, waarvan 2,6 gram verzadigd. De reguliere pasta 5 gram, waarvan 1 gram verzadigd. Het Voedingscentrum raadt aan zo min mogelijk verzadigde vetten te eten.

Ingrediententabel pasta bolognese samhoud

In zoutgehalte doet &Samhoud het wel beter, 0,6 gram per 100 gram tegen 0,8 gram. Bij &Samhoud in de maaltijd dus minder dan de helft van wat een volwassen mens mag hebben volgens het advies (6 gram). De verpakking van &Samhoud vermeldt trots dat de maaltijd 80 procent van mijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente bevat. Met 21 procent is spinazie ook de voornaamste ingrediënt. Op het etiket worden eerst de linzen eerder genoemd dan de spinazie. De linzen maken echter maar 8 procent van de maaltijd uit. In ieder geval bevat het product van &Samhoud een stuk meer groente dan de reguliere macaroni die het zo’n beetje met 2,5 procent wortelen moet doen. Ook heeft het &Samhoud-product iets minder suiker.

De bereiding:

Met het etiket eraf ziet het product er door het plastic deksel heen minder aantrekkelijk uit. De bechamelsaus zit tegen de bovenkant aangeplakt, waardoor de rest van het product moeilijk zichtbaar is. De instructie vermeldt dat er enkele gaatjes in de verpakking moeten worden geprikt, waarna vijf minuten opwarmen in de magnetron op 600 wat voldoende is. Er wordt ook een alternatieve bereiding voor in de oven gegeven.

Pasta Bolognese Samhoud voor bereiding

Eenmaal uit de magnetron is de bechamelsaus keurig naar beneden gezakt.

Pasta Bolognese Samhoud na bereiding

Op het bord scheppen is niet ingewikkeld, maar levert geen heel smakelijk plaatje op. Wel is de spinazie heel nadrukkelijk aanwezig. Dat zal dan wel het groentegehakt zijn van de verpakking.

De smaak:

Het is zeker niet onplezierig. De combinatie van de groente, de pasta en de romige saus pakt niet verkeerd uit. Heel uitgesproken is de smaak echter ook niet en termen als ‘uitbundig’, ‘temperamentvol’ en en ‘ongepolijst’ zou ik zeker niet toekennen aan het gerecht. Tenzij het om mijn presentatie op het bord gaat.

Pasta Bolognese Samhoud op bord

Oordeel:

Vergeleken met de reguliere macaroni bolognese van Albert Heijn is het een veel gezonder alternatief door de hoeveelheid aanwezige groente. Die andere pasta kun je eigenlijk niet als complete maaltijd eten zonder er zelf groente of salade bij te maken. Ook zit er minder suiker en zout in. De prijs ligt echter wel ruim 45 procent hoger. Echt vullend voor de avond is het ook niet. Met de traditionele pasta bolognese heeft het gerecht niet veel te maken. Zie hier bijvoorbeeld de klassieke versie zoals Jamie Oliver die promoot. Dat neemt niet weg dat het een makkelijk klaar te maken maaltijd, die mij in ieder geval het gevoel gaf dat ik verantwoord gegeten heb.

Reageer op dit artikel