blog

Abdelaziz Aouragh: Halal in de super, categorie of beleving?

Column Premium

Abdelaziz Aouragh: Halal in de super,  categorie of beleving?
Abdelaziz Aouragh. Foto: Diederik van der Laan

Abdelaziz Aouragh van PureSafy Branding vindt het halal-assortiment in Nederlandse supermarkten ‘bedroevend’. Te vaak ook blijft het bij het aanbieden van alleen vleeswaren, terwijl halal zoveel meer is.

In grote steden, waar vaak een diverse demografie is, zien we steeds vaker het ‘halalschap’, zoals je het koosjerschap ziet op plaatsen waar een meer joodse demografie is. Biologische schappen zijn uiteraard bijna overal te vinden. Maar wat mij opvalt, is dat vaak de halalschappen zijn volgeplakt met stickers van het welbekende, kalligrafische symbool van halal of met halalcertificaten. En geen van beide lijkt de ‘beleving’ of de ‘categorie’ te verduidelijken. De stickers en certificaten zijn meer een herkenningsteken dan dat ze een duidelijke toegevoegde waarde hebben in beleving of categorie. Opvallend genoeg groeit de omzet binnen het halalsegment tussen de 10 tot 20 procent, dus dat het er is, is een goede zaak.

Vlees minder prominent bij moslims dan gedacht

Supermarkten zijn zich er wel degelijk van bewust dat ze producten moeten bieden die voldoen aan halal-ethische waarden. Alleen blijft het bijzonder genoeg alleen bij het aanbieden van vleeswaren, en dit is een verkeerde insteek. Ik heb dit al vaker gezegd: halal heeft helemaal niets te maken met alleen vlees. Sterker nog, als we kijken naar de geschiedenis en naar de feiten over het consumptiegedrag van moslims, dan heeft vlees eten een minder prominente rol dan velen denken. Wel is het zo dat vleeswaren in het halalsegment een uniek proces moeten ondergaan, en dat is waarom fabrikanten daarop inspelen en daarmee een klein deel van de (internationale)markt proberen te pakken. Het proces zorgt ervoor dat niet iedereen kan of wil meedoen.

Biologische halal? Een regelrecht kulverhaal!

Biologisch halal of bio-halal. Sinds kort hoor ik die term her en der gebezigd worden. Ik persoonlijk vind het een regelrecht kulverhaal. We hebben dus te maken met biologische en niet-biologische halalproducten? Als je waarlijk de waarden die halal vertegenwoordigt, laat terugkomen in jouw producten of diensten, dan ben je automatisch volledig biologisch en misschien zelfs meer. Denk aan waarden, integriteit, hygiëne, rein, zuiver, puur, humaan et cetera, die alle met bronvermeldingen gemakkelijk zijn te herleiden naar halal. Ik heb bij de bovenstaande term meer het gevoel dat het om het zoveelste ‘politieke’ trucje gaat om issues te agenderen, dan dat wordt gekeken naar wat er nu ligt. Dus laten we eens een keer kijken, bestuderen en toepassen wat waarlijk halal is, in plaats van dat we weer met labeltjes komen. We weten immers allemaal wat er is gebeurd in de biologische sector met allerlei biokeurmerken. We willen allen verder met het halalsegment, maar we weten niet (volledig) wat het is.

Halal-aanbod supers: bedroevend

Daarnaast moeten we ook kritischer kijken naar wat er nu wordt aangeboden in de supers. Dat is bedroevend, want 95 procent van de halalproducten betreft vleeswaren, veel snacks en broodbeleg. En vaak hebben we te maken met een wel heel kort door de bocht branding en/of marketing. Mag ik jullie helpen herinneren wat bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken aanbiedt aan overheerlijke vegetarische gerechten? Mag ik jullie uitnodigen een bord heerlijke baysara of thamarakt – Marokkaanse erwtensoep – in olijfolie te proeven, met lekker versgebakken brood? Of smakelijke la3des – Marokkaanse linzensoep – met stukjes aardappel, wortel en veel knoflook, met stukken op houtskool versgebakken brood? Heerlijk authentiek en puur. Allemaal
halal en voor als het kwartje nog niet valt, volledig vegetarisch. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Zonnatura: halalicious

Tot slot ben ik erg gecharmeerd van een halalmerk dat ik regelmatig tegenkom en vaak koop, en dat is Zonnatura. Afgezien van dat ene wijnproduct, is vrijwel alles halal. De look and feel
geven een vertrouwd gevoel en de waarden die Zonnatura nastreeft, zijn bijna één op één terug te vinden in halal. Wat een beleving, het is gewoon halalicious!

Reageer op dit artikel