blog

Ondertussen in 020: Foodgasm op sushifestival

Column Premium

Ondertussen in 020: Foodgasm op sushifestival

Foodmagazine presenteert maandelijks een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam Ondertussen in 020. In deze uitgave een blik op het allereerste Amsterdam International Sushi Festival.

Foodgasm. Met die opwindende term wordt Anneke’s Kitchen aangekondigd op het allereerste Amsterdam International Sushi Festival 2016 in de Kromhouthal, pal naast de Foodmarkt van Jumbo. Anneke is Anneke Siebinga. Opgegroeid in Jakarta en nu de drijvende kracht achter het pop-up-sushiconcept. Op zaterdag 15 oktober staat ze met haar partner Menno in de hoofdstad, waar een hongerig publiek geen moment een punt van verzadiging lijkt te bereiken.

Het ene na het andere kunststukje

De Kromhouthal, een locatie met een uiterst industriële en tegelijkertijd hippe, loungy uitstraling, is vrijwel tot de nok toe gevuld. Compleet uitverkocht, zo meldt de organisatie. Voor de Indonesische sushi-expert geen probleem. Zonder adempauze creëert ze het ene na het andere kunststukje met makreel, kokkel of paling. Ook consumenten moeten niet te lang nadenken wanneer zij de vis aangeboden krijgen. ‘It’s unpolite of you do it in two bites’, zo luidt het advies van de Aziatische. Hap, slik, weg en genieten, zo moet het.

ondertussen020locatie

‘Je kunt het een experience noemen’

Siebinga en haar partner Menno zijn dit weekend in de Kromhouthal. ‘In de zomer staan we met dit concept op het strand van Texel en in de winter tussen de aquariums van partijen die ons reserveren’, zegt de wederhelft. Dit concept ziet er als volgt uit. Anneke, Menno en het team staan achter een soort stijlvol houten cockpit sushi-specialiteiten te bereiden, terwijl het publiek geduldig op krukjes wacht op de bestelling. ‘Bij ons zie je hoe het product en de sauzen gemaakt worden. Zie je niet in restaurants. Ja, je kunt het een experience noemen.’

Get foodgasm or die trying

Dat het maken van sushi voor de Indonesische een serieuze zaak is, bewijst de kreet achterop haar werktenue. ‘Get foodgasm or die trying.’ Siebinga heeft naar eigen zeggen al verschillende prijzen gewonnen met haar creaties en ook de vaderlandse pers blijkt uitzinnig. ‘Anneke tovert in de keuken’, is het commentaar van culinair journalist Felix Wilbrink, zo is te lezen op de signing naast de cockpit.

‘Sushi moet juist warm zijn’

Anneke’s Kitchen onderscheidt zich ook op temperatuur met de rest van de aanbieders in de snikhete Kromhouthal. Menno: ‘Heel veel mensen denken bij sushi dat het een product is wat je koud moet serveren. Een foute gedachte. Het moet juist warm zijn en dat is wat wij doen.’ Waarna Anneke haar partner, niet voor de eerste keer vandaag, aanvult. ‘Nederlanders bewaren hun nasi altijd in de koelkast. Denk jij echt dat Aziaten hun nasi uit de koelkast halen? Nou?’

ondertussen020foto

Amsterdam International Sushi Festival

De eerste editie van het sushifestival werd zaterdag 15 en zondag 16 oktober georganiseerd in de Amsterdamse Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam

Lees hier de vorige aflevering van Ondertussen in 020: World of Food in De Bijlmer.

Reageer op dit artikel