blog

Ondertussen in 020: Czaar Peterstraat krijgt groen hoofd met Spirit

Column Premium

Ondertussen in 020: Czaar Peterstraat krijgt groen hoofd met Spirit
Restaurant Spirit. Foto: Diederik van der Laan

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. In deze uitgave de opening van vegetarisch restaurant Spirit.

De Czaar Peterstraat in Amsterdam heeft een groen hoofd gekregen. Op de kop van de straat is een gloednieuw pand neergezet waar alles in het teken staat van de biologische levensstijl. Op een kleine 1000 vierkante meter zijn hier de biologische supermarkt Odin en het biologisch-vegetarische restaurant Spirit geopend. Voor dat laatste bedrijf is het de tweede vestiging na Rotterdam, en naar eigen zeggen is het de grootste vegetarische eetgelegenheid van Nederland.

Toegankelijkheid Spirit valt op

Wat opvalt bij binnenkomst in het restaurant, is de toegankelijkheid. Vanuit de deur kun je direct doorlopen naar het buffet midden in de ruimte, waar dagelijks ontbijt, lunch en diner worden uitgestald. Bezoekers kunnen direct een bord pakken en beginnen met opscheppen. Afrekenen gebeurt aan de kassa op basis van gewicht. De prijs verschilt afhankelijk van het tijdstip tussen de €2,20 en €2,95 per 100 gram. De keuken waar de gerechten worden bereid, is volledig van glas, zodat klanten de koks volop in actie kunnen zien. Mannen met baarden en knotjes boven dampende pannen.

Spirit Amsterdam

Restaurant Spirit. Foto: Diederik van der Laan

Pand met Odin was buitenkansje

Het restaurant is eigendom van de familie Saat, die al langer op zoek was naar de mogelijkheid om in Amsterdam te groeien. Dat viel nog niet mee, vandaar dat het pand samen met Odin als een buitenkansje wordt gezien. De aankondiging van de opening leidde tot veel enthousiasme op Facebook. En tot veel vragen vanuit andere steden of Spirit daar ook een vestiging wil openen.
De opzet van het restaurant doet ook vermoeden dat het een formule is die makkelijk is uit te rollen. Volgens Roosmarijn Saat van Spirit is het echter niet zo eenvoudig. Er is veel vakmanschap nodig. ‘We maken alles hier van a tot en met z zelf in onze eigen keuken. Dat is best ingewikkeld. We hebben hier in Amsterdam een ploeg uit Rotterdam aan het werk. Daarvoor hebben we voor een jaar het appartement hierboven gehuurd.’

Roosmarijn Saat van Spirit

Roosmarijn Saat (rechts). Foto: Diederik van der Laan

‘Centrale keuken is onbespreekbaar’

Uitbreiding naar meer locaties zou het bedrijf mogelijk dwingen met een centrale keuken of half-fabrikaten te gaan werken, wat onbespreekbaar is voor Saat. Al gelooft ze inderdaad wel dat er een veel bredere markt is dan alleen Amsterdam en Rotterdam. Eén van de doelstellingen van Spirit is om meer mensen te laten kennismaken met de vegetarisch-biologische keuken. En hen te inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan met de ingrediënten uit de supermarkt van Odin, het voormalige Estafette.

Reageer op dit artikel