blog

Ondertussen in 020: Hawaiiaanse eettrend Poké

Column Premium

Ondertussen in 020: Hawaiiaanse eettrend Poké
Foto: Foodmagazine

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. In deze uitgave een blik op Poké Perfect.

Uit de Verenigde Staten is onlangs de Poké-trend overgewaaid naar de Prinsengracht in Amsterdam. Voedsel, oorspronkelijk uit Hawaii, dat kan worden omschreven als sushi in een kom. De ingrediënten
komen grotendeels overeen, maar in plaats van in keurige rolletjes bevat een kom – of in dit geval een plastic bakje – kleverige rijst, vis, vlees of tofu en groente. De formulenaam is Poké Perfect en in februari gaat een tweede vestiging open in Utrecht. De formule is opgericht door Quinta Wintzel, die jarenlang in New York woonde en weer terug in Nederland de mogelijkheid miste om écht gezond te eten.

Niet de sfeer van een Hawaiiaanse vakantie

Op de avond waarop Foodmagazine een bezoek brengt aan Poké Perfect, ligt de temperatuur rond het vriespunt en blaast de koude wind natte sneeuw in het gezicht. Een ideaal moment, zo lijkt het, voor een korte ontsnapping richting Hawaii met zijn prachtige weer, korte rokjes, vriendelijke sfeer en begrippen als aloha, hoela en luau. Die sfeer straalt Poké Perfect helaas totaal niet uit. De inrichting is in modern wit met zwart. De counter loopt over de volle lengte van de zaak volgens het Subway-model, waarbij klanten in een aantal stappen hun eigen gerecht samenstellen. Ook kunnen ze kiezen voor vooraf samengestelde gerechten, signature dishes genoemd. Menukaart en winkelcommunicatie zijn volledig in het Engels. Wat direct de vraag oproept of alle klanten echt weten wat kale, baby greens, bell pepper en cilantro zijn. Gelukkig is het aanwezige personeel volop bereid uitleg te geven over concept en ingrediënten.

Geen zitplaatsen, alleen afhalen of bezorgen

Pas als de maaltijd met boerenkool (kale), zalm, komkommer, paprika (bell pepper), jalapeños, avocado en Poké Ponzu (our signature sauce) is samengesteld, valt op dat er helemaal geen zitplaatsen zijn. Poké Perfect richt zich volledig op afhalen of laten bezorgen met behulp van Deliveroo en Thuisbezorgd.nl. Het zorgt voor de wat ongemakkelijke situatie dat Foodmagazine met een bak eten in de hand terugkeert naar de parkeergarage. En veroorzaakt veel gehannes met een plastic bak en stokjes op het parkeerterrein van een Shell-tankstation op de oprit naar de snelweg.

Openingen in Utrecht en Atlanta op het programma

Lekker is het wel. Vooral de signature sauce geeft een aangename nasmaak aan het eten, dat het plezierige gevoel geeft gezond gegeten te hebben. Volgens de eigen website heeft de formule ook internationale ambities. Naast Utrecht staat een opening in de Amerikaanse stad Atlanta op het programma. 

Reageer op dit artikel