blog

Tien jaar terug: Spar haalt 500 niet

Column Premium

Tien jaar terug: Spar haalt 500 niet

Toen: Spar heeft de ambitie om te groeien naar 500 winkels. Nu: De Spar Holding levert aan 427 vestigingen.

2007: Spar bestaat in 2007 75 jaar. In het februarinummer van Foodmagazine van dat jaar vertelt Harrie ten Have, op dat moment directeur van Spar, over de ambities van de jarige formule. Ook commercieel directeur Wim-Jaap Vos komt aan het woord. De supermarktketen heeft op dat moment 325 winkels en wil volgens de heren groeien naar vijfhonderd vestigingen. ‘We zijn altijd op zoek naar vestigingspunten, maar nu meer dan ooit’, zegt Vos. ‘Dat komt niet alleen vanwege het willen behouden van de leefbaarheid van kleine kernen. Tweede ontwikkeling is dat de grotere retailers steeds meer op zoek zijn naar grootschaligere vestigingspunten, waardoor kleinere winkels moeite hebben om te overleven. Daar zijn wij heel spits op.’ Ten Have: ‘Wij merken dat organisaties tegenwoordig wat makkelijker bereid zijn om die winkels af te stoten.’

2017: Tien jaar later staat de teller niet op de gewenste vijfhonderd. Volgens cijfers van Nielsen (31 december 2016) levert de Spar Holding aan 427 winkels. Dat zijn er 241 van de Spar-formule, 108 van Attent, en ‘Spar overig’ staat op 78.

Reageer op dit artikel