blog

Ondertussen in 020: Lunch in Gelderlandplein

Column Premium

Ondertussen in 020: Lunch in Gelderlandplein
Rij klanten bij slagerij Van de Raa

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. Deze keer een blik op winkelcentrum Gelderlandplein.

Het gevecht om het maagaandeel. In Winkelcentrum Gelderlandplein vertaalt zich dat rond het middaguur in de slag om de lunch. De AH XL heeft sinds kort het Bakery Café en de Daily Kitchen als wapens in die strijd. Modules waarbij het draait om verse broodjes, pizza’s en maaltijden. Vooral mensen werkzaam op de nabijgelegen Zuidas komen naar het winkelcentrum voor een snelle hap.

Klanten uit Frankrijk

Ook Ludivine Moreaux, ze werkt sinds een jaar of twee in het zakendistrict. Met een zichtbaar gelukzalig gevoel neemt ze de versbereide pizza in ontvangst van de medewerkster van de Daily Kitchen. ‘Ik hoef nooit lang na te denken over wat ik ga eten als ik hier ben. Het doet me denken aan de supermarkten in Engeland; daar studeren mijn twee dochters’, zegt de Française. De introductie van een Daily Kitchen heeft haar goedkeuring, al wordt daarmee ook meteen duidelijk dat ze niet 100 procent is geïntegreerd. ‘Ik vermoed dat die er is gekomen als vervanger voor de La Place, want die is verdwenen.’

Of naar de Marqt, of naar de AH XL

De Marqt in het winkelcentrum strijdt ook om de lunchklant. Bij de ingang staat een imposante keet, aangeduid met de titel Soup, Salad, Sandwich. In tegenstelling tot de XL is hier wel plaats voor stoelen en tafels, waar het Zuidas-publiek de lunch in alle rust kan nuttigen. ‘Mensen lopen bewust óf naar de Marqt óf naar de XL. Vergelijk het met het kiezen tussen McDonald’s en Burger King’, zegt een medewerker van Marqt.

Slagerij Van de Raa

Maar dan is daar ineens het uur van de waarheid. Letterlijk. Klokslag twaalf uur stroomt het winkelcentrum vol met Zuidas-volk. En dat kiest massaal voor specialisten als vishandel Kroon, waar voor de ingang een heuse rij ontstaat. Eenzelfde tafereel is te zien tegenover de AH XL. Bij slagerij Arie van de Raa drommen mensen samen. ‘Hier krijg je pas écht waar voor je geld’, antwoordt één van de klanten op de vraag waarom het plotseling dringen is bij de vleesmeester. Een bord toont prijzen tussen €2 en €4 voor broodjes ossenworst, bal en Angus burger.

Broodje kroket in de hand

Alleen dat is niet het enige. ‘Blijf maar zitten, blijf maar zitten’, tettert één van de slagers met een onvervalste Amsterdamse tongval. Hij spoedt zich met een broodje kroket in de hand naar een dame op leeftijd. Ze heeft haar rollator geparkeerd en dreigt op te staan van het bankje in de winkel. Op hetzelfde moment geen rij bij de Albert Heijn XL, noch de Marqt. Krediet moet je blijkbaar opbouwen.

Reageer op dit artikel