blog

Tien jaar terug: Maximaal drie AH-winkels

Column Premium

Tien jaar terug: Maximaal drie AH-winkels

Multifranchise heeft een lange geschiedenis bij Albert Heijn. Dat blijkt maar weer eens in de rubriek ‘Tien jaar terug’.

Directeur AH Franchise en Vastgoed Dirk Anbeek komt aan het woord in het aprilnummer van Foodmagazine in 2007. Aanleiding is dat franchise bij Albert Heijn 25 jaar bestaat. Anbeek, op dat moment een jaar in dienst in die functie, onderstreept in het interview dat Albert Heijn geen maximum hanteert voor het aantal winkels dat franchisers mogen runnen.

Twee tot drie winkels

Wil een ondernemer echter lokaal het verschil maken, dan kan dat volgens Anbeek alleen wanneer hij twee tot maximaal drie winkels aanstuurt. ‘Dan is een ondernemer nog zichtbaar en kan hij zijn stempel op de individuele winkel drukken. Als je tien winkels hebt, kun je maximaal een halve dag per week in een winkel aanwezig zijn. Je lokale dominantie, het lokaal inspelen op de markt, neemt dan af.’

Multifranchisers in 2017

Recent onderzoek van Distrifood Dynamics toont aan dat er in 2017 zeker zes multifranchisers zijn, die volgens Anbeek een overschot aan winkels hebben. Zouden de Albert Heijn-vestigingen van bijvoorbeeld Gerard van den Tweel, Hans Geveling en Jan Bun lokaal niet dominant zijn?

Reageer op dit artikel