blog

Rembert van Noort: Ondernemen met een Ikea-handleiding

Column Premium

Rembert van Noort: Ondernemen met een Ikea-handleiding
Rembert van Noort (foto Koos Groenewold)

Rembert van Noort zegde zijn baan op en stapte in de online verkoop van levensmiddelen: Rembert.nl. Iedere maand vertelt hij in Foodmagazine waar hij tegenaan loopt.

Bij een startende onderneming krijg je geen handleiding. Hoe weet je als ondernemer dat je op het juiste moment de juiste stappen zet, en geen onderdeel vergeet? Precies, dat weet je niet. Toch moet je activiteiten ontplooien, ondernemen, om je bedrijf op te bouwen.

Mix kostbare logistiek en kleinschaligheid uitdaging

Ik heb ervoor gekozen zo veel mogelijk te werken met producten van lokale boeren en producenten. Gek genoeg heeft dat als consequentie dat de aanvoerlogistiek kostbaar is. Dat gegeven gecombineerd met mijn kleinschaligheid als starter, is een uitdaging. Op zoek naar een oplossing, probeer ik buiten de gebaande paden te denken. En soms dient zich spontaan een mogelijke oplossing aan.

Zijn smaakmakers in mijn smaakkisten

Zo kwam ik bij een proeverij van Liemers Trots (een stichting ter bevordering van de afzet van producten uit de streek ten noordoosten van Arnhem) Jeroen Peters van De Streekfabriek tegen. Hij maakt zelf ambachtelijke smaakmakers zoals chutney, mosterd en sambal, die hij verkoopt in zijn winkel in Doesburg, waarin hij naast zijn eigen producten, ook streekproducten van anderen verkoopt.
Eenmaal in gesprek hadden we al snel een klik, want we delen onze missie om mensen te laten genieten van smaakvol eten uit de buurt. Zijn smaakmakers waren daarna al snel in mijn smaakkisten verkrijgbaar, en half mei breidden we onze samenwerking uit. Samen gaan we nu smaakkisten verkopen en bezorgen in regio de Liemers. Mijn eerste franchiser is daarmee een feit!

Franchiser, producent en leverancier

In mijn zelfgeschreven handleiding, beter bekend als businessplan, had ik al wel het idee opgenomen om in de regio’s direct rondom Arnhem met andere ondernemers te gaan samenwerken om zo het afzet gebied te kunnen vergroten. Wat ik niet had bedacht, maar wat nu wel gaat gebeuren, is deze ondernemer ook een rol te laten vervullen in de aanvoerlogistiek. Naast franchiser, is hij producent en leverancier. Hij kan mooi zijn eigen en andere producten uit de Liemers meenemen als hij bij mij komt voor de smaakkisten voor zijn regio. Zo snijdt het mes aan drie kanten.

Starten van onderneming en vaderschap

Ik vergelijk het starten van mijn onderneming ook wel eens met mijn vaderschap. Bij de geboorte en opvoeding van je kinderen krijg je ook geen handleiding. Voordat de kinderen geboren waren, wist ik ook niet precies hoe te handelen in verschillende situaties. Toen mijn vrouw met onze oudste na een paar dagen ziekenhuis naar huis mocht, dacht ik: ‘Help! Wat moet ik doen?’ Toen de kraamhulp wegging, besefte ik dat we het echt zelf moesten gaan doen. ‘Hoe krijgen we dit voor elkaar?’, dacht ik, toen mijn vrouw na haar verlof weer ging werken. Maar komt tijd, komt raad. Je eigen normen en waarden volgen en handelen naar eigen inzicht.

Kansen pakken als je ze ziet

De kern is uiteindelijk toch je eigen handleiding en daarna het vertrouwen hebben in het proces en in jezelf, om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Vaak is dat ‘stick to the plan’ en ook hier aan je eigen normen en waarden vasthouden, maar soms betekent dat kansen pakken als je ze ziet. En als je een schroefje overhoudt, omdat jij denkt dat je zonder beter af bent, dan is dat prima. Zolang je maar geen schroefjes vergeet. 

Reageer op dit artikel