blog

Ondertussen in 020: Centraal Station

Column Premium

Ondertussen in 020: Centraal Station

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. In deze uitgave een rondje door het Centraal Station.

Middaguur in het Centraal Station. Het tijdstip dat zichtbaar de strijd begint tussen de aanwezige foodconcepten om het geld van de lunchklanten. Zoals in het filiaal van koffiegigant Starbucks, waar mannen met knotjes op hun hoofd zich verdringen om bekers hippe koffiecombinaties. En er is tegenwoordig meer. Starbucks heeft blijkbaar nieuwe lunchproducten in het schap. ‘We hebben onder meer de Nordic Avocado en de Bella Mozzarella’, vertelt een enthousiaste medewerker met rollende Gooische R.

Broodjes met liefde

Dat enthousiasme is niet bij iedereen te bespeuren op Amsterdam Centraal. ‘Broodjes maken we hier met liefde’ prijkt op de muur van de afdeling van de Hema waar het draait om verse broodjes. Die liefde straalt niet af van de gezichten van de medewerksters, die de rij voor bolletjes met vlees en sinaasappelsap zien aanzwellen. Als een klant ook nog eens vraagt waar de nagelschaartjes liggen, verandert chagrijn zelfs in vertwijfeling. De klant wordt naar een collega verwezen, die met een bakplaat vol chocoladebroodjes in de handen ook duidelijk andere prioriteiten heeft dan zoeken naar gereedschap voor tenen. Snelheid staat op dit plekje Amsterdam dus voorop, niet de service met een glimlach. Zo kan de klant van snackketen Smullers door contactloos betalen razendsnel een frikandel uit de wand toveren, zonder dat daar een medewerker aan te pas komt.

Service lijkt bij broodjeszaak de Broodzaak op het eerste gezicht nog wel een factor. Aan de pui is een boodschap bevestigd, waaruit blijkt dat klanten met allergieën voor bepaalde ingrediënten moeten oppassen met wat ze kopen. ‘U heeft een notenallergie? Maakt niet uit, de dames maken een broodje voor u klaar waar geen noten in zitten’, zegt een kassamedewerker als op de informatie wordt gewezen. Eenmaal bij de ingepakte sandwiches laat de zichtbaar drukke broodjesverkoopster echter snel blijken dat maatwerk er niet in zit. ‘U wilt een broodje tonijnsalade? Ik zou het niet doen.’

Dansen in de keuken

Ook de aanblik van de Salsa Shop stemt niet tot vrolijkheid, al beweert de Mexicaanse keten te gaan voor een glimlach. ‘In this kitchen we dance’, staat op de muur van de keuken geschreven waar een medewerkster met zichtbare tegenzin in de weer is met taco’s en burrito’s. Gelukkig is Corry van de AH to Go er ook. Met engelengeduld legt ze toeristen uit hoe je moet scannen en afrekenen. ‘Just the pin er in and you’re ready’, zegt ze met een aanstekelijke glimlach

Reageer op dit artikel