blog

Mark Soetman: Doe maar lekker niet!

Column Premium

Mark Soetman: Doe maar lekker niet!
Foto: Foodmagazine

Voor het vierde jaar op rij komt de Nationale Postcodeloterij in samenwerking met Albert Heijn en Unilever met de campagne ‘Doe maar lekker duurzaam’. Nog los van het feit dat je gillend gek wordt van de tv-commercial waarin ‘Goooeeeeedemorgen!-Gaston’ 391 keer ‘duurzaam’ roept, begint het gebruik van de term duurzaam wel erg te schuren met de oorsprong ervan.

Hoe zat het ook alweer?

In 1987 kwam het rapport ‘Our Common Future’ van de Verenigde Naties uit, onder leiding van de toenmalige premier van Noorwegen, Gro Harlem Brundtland. Onder de naam van deze vrouw werd het rapport bekend. De belangrijkste zin daaruit is: ‘Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien, in het gedrang te brengen.’ Het geldt als de basis van duurzaamheid in zijn moderne context. Wanneer je eens goed op die zin kauwt, kun je je afvragen of thema’s als ‘diervriendelijkheid’ of zelfs ‘humane gezondheid’ wel thuishoren in het begrip, maar het lijkt erop dat we daar – onder druk van de ngo’s – een soort maatschappelijke consensus over hebben bereikt.

De vertaling naar het heden

Maar dan de campagne ‘Doe maar lekker duurzaam’. De Magnum Mini Almond helpt – zo blijkt nu – in het zekerstellen van de keuzes van toekomstige generaties. Je kunt ze kopen met de ‘Doe maar lekker duurzaam’-cadeaukaart die je als lid van de Postcodeloterij hebt ontvangen. Dat komt omdat het kleine beetje cacao van de melkchocolade die in de Magnum is verwerkt, het keurmerk Rainforest Alliance draagt. Te gek! Ook Unox-soep Stevige champignons geeft de kinderen van uw kinderen toegang tot dezelfde omstandigheden die u en ik op dit moment genieten. Dat komt dan weer omdat Unilever zijn eigen keurmerk ‘Unilever duurzame landbouw’ heeft ingericht. Wauw!

Albert Heijn staat bol van de ‘Doe maar lekker duurzaam’-bordjes. Appie kipknakworst, eigen merk hazelnootpasta, Lipton Forest Fruit Tea, allemaal keuzes die ervoor zorgen dat de wereld zal blijven zoals die is. Waar maken we ons druk om? Op de website Doemaarlekkerduurzaam.postcodeloterij.nl wordt het nog wat grappiger. De duurzaam gekweekte zalm komt weer langs. Zalm is een carnivore vis, waarbij een 1:5 eiwit-omzetting normaal is. Dat betekent dus 5 kilo ‘bijvangst’ maakt 1 kilo ‘duurzame zalm’. Misschien kunnen we veel beter duurzame herbivore vis eten? Of anders die bijvangst verwerken tot Unox-vissticks? Zalm zal in elk geval nooit duurzaam worden.

Ik snap best dat het allemaal niet in één keer kan. Dat we de veranderingen stapje voor stapje moeten nemen. Maar het lukt me niet om een enkel stapje vooruit in een Magnum-schransend obees kind met Rainforest Alliance-label te zien. Met de beste wil van de wereld niet. En al helemaal niet wanneer de slager zijn eigen vlees keurt, zoals dat bij Unilevers Duurzame Landbouw het geval is. Ik heb niets tegen het Unilever Sustainable Living Plan van Paul Polman.

Integendeel. Maar het afgelopen jaar liet ook zien dat de plannen vrij rap worden aangepast wanneer de aandeelhouders dat eisen. Het draait uiteindelijk toch gewoon om dividend en niet om duurzaamheid. Als de bordjes zo snel worden verhangen, maak je je red-de-wereld-verhaal niet erg geloofwaardig.

Dus, beste Postcodeloterij, kunnen jullie het  vaderlandse gokgeld vanaf 2018 beter inzetten? Van deze keurmerkendans wordt niemand gelukkig. Dank u. 

Mark Soetman is expert op het gebied van duurzaamheid.

@Soetman

Reageer op dit artikel