blog

Ondertussen in 020: Geen crisis rond kreeft

Column Premium

Ondertussen in 020: Geen crisis rond kreeft

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. In deze uitgave de kreeften in de Jumbo Foodmarkt.

De opening van Jumbo’s Foodmarkt in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn laat nog even op zich wachten, maar doet nu al stof opwaaien. De Partij voor de Dieren (PvdD) in ‘030’ is verbolgen over een mogelijke verkoop van levende kreeften in de Jumbo-winkel. ‘In Amsterdam kwamen we er achter dat daar levende kreeften werden verkocht toen het filiaal al open was. In Utrecht kunnen we er nog vóór de opening van dit nieuwe filiaal voor zorgen dat deze en andere dieren niet langdurig hoeven te lijden voor consumptiedoeleinden’, zo wordt het Utrechtse PvdD-raadslid Eva van Esch in het AD geciteerd.

Homarium met kreeften

Het raadslid haalt aan dat er in de Amsterdamse Foodmarkt al kreeften worden verkocht. Staat de Amsterdamse afvaardiging van de PvdD daar nu ook (weer) op de stoep? De medewerker die in de Foodmarkt in ‘020’ het dichtst bij het homarium (een leefsysteem voor schaaldieren) met kreeften staat, heeft geen idee waar het over gaat als hem die vraag wordt gesteld. ‘Sorry, English please.’ Een hoorbaar 100 procent Amsterdamse collega reageert op zijn vragende blik. ‘Of de Partij voor de Dieren in Amsterdam hier over de vloer komt? Nee joh! Ach, in het begin hoorde je een klant nog wel eens zeggen: Is dat niet zielig, die levende kreeften? Nu hoor je niemand meer.’

Jumbo kookt de kreeft

Jumbo legt via schapkaartjes aan de klant ook helder uit wat te doen met levende en gekookte kreeften. Zo staat er niet alleen een bewaar- en bereidingsadvies op, ook meldt de winkel dat men de kreeft voor de klant met alle plezier wil koken. ‘Wist je dat wij de kreeft graag voor je koken? Laat het ons weten als wij kunnen helpen.’

Garnalen kook je toch ook?

Dat levend koken is hét onderdeel waar de Partij voor de Dieren tranen van in de ogen krijgt. De medewerker van de Jumbo Foodmarkt begrijpt het selectieve verdriet van de dierenvrienden echter niet. ‘We hebben hier ook garnalen’, en wijst naar de visafdeling. ‘Die kook je toch ook? En daar hoor je helemaal niemand over.’

Geen gebrek aan ruimte

Waar de kreeften in Amsterdam in ieder geval niet over kunnen klagen, is een gebrek aan ruimte. Staand voor het homarium is het even zoeken naar de schaaldieren, die zich ophouden in de hoeken van het gevaarte. Volgens de medewerker zou de mens juist een gebrek aan ruimte krijgen als we de kreeften niet consumeren. ‘Als je ze niet eet, groeit het aantal zo hard, dat we er doorheen moeten lopen.’ Ter illustratie beent ze met grote passen over de winkelvloer.

Reageer op dit artikel