blog

Rembert van Noort: Waarom moeilijk doen als het samen kan

Column Premium

Rembert van Noort: Waarom moeilijk doen als het samen kan
Rembert van Noort (foto Koos Groenewold)

Samenwerken. Volgens Vandale.nl betekent samenwerken: in onderling overleg werken.

Samenwerken. Volgens Vandale.nl betekent samenwerken: in onderling overleg werken. In mijn loopbaan heb ik zowel bij grote als kleine bedrijven gewerkt. Mijn ervaring is dat er bij de grote bedrijven wel veel onderling overleg is, maar dat dat niet altijd leidt tot goede samenwerking.

Samenwerken met idealen

Hoe anders is mijn huidige ervaring met ondernemers onder elkaar. Hier is het niet zo zeer het onderlinge overleg dat de samenwerking vormgeeft, maar de idealen die we nastreven. Voor mij betekent samenwerken dan ook: doelen die je ieder alleen niet zou kunnen bereiken, bereiken met anderen. Zo gaat het ook bij de boerderij waar ik mijn bedrijf op het erf gevestigd heb. De boerderij moest een paar jaar geleden door landschapsontwikkeling noodgedwongen verhuizen naar de huidige plek. Sindsdien heeft de boer zijn erf met behulp van een aantal ondernemers ontwikkeld tot een broedplaats voor culinaire ondernemers, er is een boerderijcamping aangelegd, een tuin met vergeten en oer-Hollandse groente- en fruitrassen gerealiseerd, een horecabedrijf om groepen te ontvangen en kookworkshops te geven, een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking en ik stel er mijn ‘smaakkisten’ met streekproducten samen.

Krachten gebundeld

We hebben onze krachten gebundeld en kunnen samen iets realiseren wat we ieder afzonderlijk niet hadden kunnen doen. De zelfgeteelde groente en fruit worden gebruikt in de horeca, de kookworkshops en de smaakkisten, gasten die willen overnachten, kunnen gebruikmaken van de camping, bezoekers aan de tuin kunnen hun groente kopen of zelf oogsten, deelnemers aan de dagbesteding kunnen helpen in de tuin, op de boerderij, in de keuken of helpen met inpakken van smaakkisten. Veel onderling overleg hebben we niet nodig gehad voor onze samenwerking. Belangrijker is wat we gemeen hebben. Namelijk dat we mensen weer willen laten ervaren waar hun eten vandaan komt. En dat we hen daarvan laten genieten.

Ook in het groot mogelijk

Op deze manier samen iets moois neerzetten is natuurlijk niet voorbehouden aan kleine organisaties. Ook in het groot kan dit zo werken. Wat er voor nodig is, is mensen bij elkaar brengen die intrinsiek gemotiveerd zijn om een gezamenlijk doel te realiseren. Kijk bij de samenstelling van een team niet alleen naar de competenties van mensen, maar vooral ook naar hun motivatie. Maak duidelijk wat ieders bijdrage aan het geheel is en waarom die bijdrage essentieel is voor het gezamenlijke doel. Het doel moet helder zijn en ja, onderling overleg is nodig om het pad vast te stellen hoe dat doel het beste bereikt kan worden. Maar als de helft van de groep een ander doel nastreeft, dan gaat die vroeg of laat moeilijk doen.

Helemaal geen keuze

Samenwerken gaat daarom in mijn beleving veel meer over de doelen die je nastreeft. En moeilijk doen? ‘Het opperen van allerlei bezwaren’, aldus Vandale.nl. Samenwerken of moeilijk doen? Het is eigenlijk helemaal geen lastige keuze.

Reageer op dit artikel