blog

Mark Soetman: Voedingscentrum, antwoord op alle vragen die niemand stelt

Column Premium

Mark Soetman: Voedingscentrum, antwoord op alle vragen die niemand stelt
Foto: Foodmagazine

Ruim een jaar geleden ging een dikke streep door de ‘Ik Kies Bewust’-vinkjes. Dat wil zeggen: ze zijn er nog, maar worden uitgefaseerd. Te ingewikkeld, te onlogisch. Zelfs fanatieke gezondheidsfreaks konden de gedachtegang erachter niet meer volgen. Op de site van het Voedingscentrum zelf zegt men (ik parafraseer): ‘De criteria van het vinkje waren geënt op de oude Schijf van Vijf, terwijl we die nu stevig hebben aangepast.’ Dat deze verklaring op geen enkele manier aangeeft waarom het Vinkje is vermoord, doet blijkbaar niet ter zake.

Maar dan? Het vervolg? Het moet natuurlijk een app worden. Logisch, want van deze tijd. De app moet het voor consumenten snel en makkelijk inzichtelijk maken of hun keuzes in de supermarkt wel of niet passen in een gezond voedingspatroon. De app KiesIkGezond ziet eind december het levenslicht en de ouders kwispelen blij in de media. Een gezond voedingspatroon is een breed begrip. Je kunt prima een Mars eten, als je dat maar niet elke dag doet. Water hoort absoluut thuis in zo’n patroon, maar 5 liter ervan in korte tijd en je gaat dood. Dus hoe kun je een ‘gezond voedingspatroon’ scannen met een app? Simpel: we toetsen het aan de Schijf van Vijf. Dat is immers de heilige graal van de Gezondheidsraad waaruit het Voedingscentrum moet putten. Dan de praktijk. Er waren in de eerste week wat problemen met de snelheid, maar die zijn verholpen. Ik probeer KiesIkGezond in de Albert Heijn, Plus en Lidl, scan willekeurig wat agf-producten en speel wat met de app. Hij geeft de info snel en heeft leuke vergelijkingsfeatures.

Best een gedoe

De Mars dan maar. Ik pak de reep en draai die om. Start de app en scan de code. Best een gedoe eigenlijk, temeer omdat die barcode vrijwel altijd aan de achterzijde van het product zit. Het resultaat: Mars is geen onderdeel van een gezond voedingspatroon, want… hij staat niet in de Schijf van Vijf. Maar wacht, de consensus is dat een Mars (of ander zoet tussendoortje) prima kan, mits zeer matig. Coca-Cola dan. U raadt het al, ook niet in de Schijf van Vijf. Het patroon wordt duidelijk: alleen producten die in de Schijf van Vijf staan kunnen door de VC-beugel, de rest blijft voor de poort staan.

AH bio sinaasappelsap: niet langs portier

Ik zoek een wat minder duidelijk product in de app. Sinaasappelsap. AH biologisch. En ook deze komt niet langs de portier. Natuurlijk is een sinaasappel beter, maar zo bladerend wordt ons menu wel erg beperkt. Althans, als je ernaar luistert en dat zal hoogstwaarschijnlijk geen mens doen. Eigenlijk mogen we alleen water drinken, al dan niet met een schijfje komkommer of takje munt. Wauw. Retespannend.
Het geheel wordt voorspelbaar. Alleen onbewerkte producten, thee, water en nog een handjevol mag van het Voedingscentrum. Mooi streven, maar nou niet direct reëel. Je mag geen bewerkt vlees (schnitzel, worst, hamburger, zo’n beetje tweederde van het vleesschap) ‘omdat in bewerkt vlees vaak veel zout zit’. Alle kant-en-klaar is om diezelfde reden taboe, of omdat er een saus bijzit. Blijkbaar wil het Voedingscentrum dat we teruggaan naar 1912. Dat is een nobel streven, maar het is weinig realistisch. En daarmee in mijn oordeel knap waardeloos.

De app is dodelijk saai

Ik verbaasde me oorspronkelijk over het niet-meedoen van Lidl en Aldi (Lidl even gecheckt, er valt inderdaad niets te scannen). Die verbazing is weg. Wellicht kan één van die twee – of Picnic? – een app ontwikkelen die voldoet aan de eisen van de 21e eeuw. Dat wil zeggen dat hij daadwerkelijk iets oplost voor de gebruiker, dat het gebruik ervan simpel én leuk is en dat hij in hoge mate visueel is ingesteld. Want dat is nog een nadeel van de app: hij is dodelijk saai. Een ingekleurd excelbestand met verwijzingen naar de eigen site. Het lijkt er op dat het Voedingscentrum zich niet heeft laten informeren door goeroes op dit vlak, die reppen over virtual reality of zelfs augmented reality, blockchains en visual content. Moderne fratsen zeker? De techniek is er, je kunt het niet negeren en er ook niet lang aan voorbij lopen. Alle hippe Engelse termen ten spijt zal ook het voedselschap worden onderworpen aan de techniek. Maar ja, ik was even vergeten dat er geen sausje over mag… 

Mark Soetman is expert op het gebied van duurzaamheid.

@Soetman

Reageer op dit artikel