blog

Ondertussen in 020: Ekoplaza Lab

Column Premium

Ondertussen in 020: Ekoplaza Lab
Foto: Foodmagazine

Ha een klant, moet de overenthousiaste Ekoplaza-medewerker hebben gedacht toen Foodmagazine een bezoek aan het tijdelijke Ekoplaza Lab bracht. Want klanten, die komen er volgens hem maar amper in het winkeltje aan de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam Oud-West.

Hij geeft het zelf ook toe: de plasticvrije pop-up van de biologische supermarktketen is meer een publiciteitsstunt dan dat het voor omzet moet zorgen. Het Ekoplaza Lab is de eerste ter wereld in zijn soort en is een initiatief van de  supermarktketen en de Plastic Soup Foundation, al jarenlang een partner van Ekoplaza. De hype rond de opening van het winkeltje was enorm. De Washington Post besteedde een halve pagina aan het initiatief, en daarin stond de toonaangevende Amerikaanse krant niet alleen. Overal ter wereld werd geschreven en bericht over het
Ekoplaza Lab. De medewerker die Foodmagazine in de winkel spreekt is vanzelfsprekend blij met die aandacht, maar met name vanuit eigen land had het beter gekund. ‘Ik vond de aandacht in Nederlandse media wel wat tegenvallen.’

‘Ik zie overal plastic’

Kort voor de verkiezingen bedacht de noodlijdende PvdA waarschijnlijk dat het ook leuk zou zijn als de partij zich zou afficheren met het Ekoplaza-initiatief. Eurocommissaris Frans Timmermans bezocht de winkel daarom en ging er onder meer in gesprek met Ekoplaza-directeur Erik Does. Voor wie de winkel dan uiteindelijk bezoekt, moet het welhaast een teleurstelling zijn. In een ruimte naast het reguliere Ekoplaza-filiaal is een piepklein winkeltje neergezet met een kleine 700 plasticvrije producten. ‘De ruimte is een voormalige fietsenstalling. Vanwege het bestemmingsplan mag het niet aan de winkel worden getrokken, maar een pop-up mag wel’, weet de
medewerker te vertellen. Ondertussen is een geïnteresseerde buurtbewoner de winkel binnengekomen. ‘Wat is het verschil met de winkel hiernaast?’, vraagt ze, niets wetend van het Ekoplaza Lab. Wanneer de medewerker uitlegt dat het hier om een plasticvrije supermarkt gaat, kijkt de vrouw verbaasd om zich heen. ‘Maar ik zie overal plastic’, zegt ze schamper. Voordat de enthousiaste Ekoplaza-jongen heeft uitgelegd dat het om afbreekbare bio-kunststof gaat, is haar aandacht alweer verslapt.

In de zomer naar Den Haag

Het Ekoplaza Lab is nog tot ongeveer eind april te bezoeken in Amsterdam. In de zomer wordt het Lab verplaatst naar Den Haag, waar een nieuwe pop-upstore zal worden ingericht. 

Reageer op dit artikel