blog

Ondertussen in 020: Tunesische vissoep en Taart van m’n Tante

Column

Ondertussen in 020: Tunesische vissoep en Taart van m’n Tante

De baas van Bazar heeft zichtbaar bedenkingen over het arbeidsethos van zijn medewerker. Op z’n rechterhand balanceert een enorme schaal van messing met daarop een Tunesische vissoep en verschillende andere gerechten uit de Noord-Afrikaanse keuken.

Het gevaarte is echter dermate zwaar, dat hij de hulp nodig heeft van een collega om de bestellingen op de tafels van het terras te plaatsen. De medewerker schiet weliswaar te hulp, maar dat gebeurt in een tempo wat haarfijn aansluit bij het luie zondagsweer. ‘Wat ben je toch sloom, jongen’, zegt de aanvoerder van het exotische restaurant aan de Albert Cuypstraat. Meewarig schudt de baas het hoofd, z’n hippe tulband deint mee.

Niet sloom, gewoon relaxed

Het aansporen heeft duidelijk geen effect. ‘Ik ben niet sloom, ik ben gewoon relaxed’, is het ietwat bijdehante antwoord van de jonge ober, waarna hij zorgt voor een zachte landing van de volle borden. Het eten kan beginnen. Maar niet heus. De jongeman is vergeten bestek te leveren. Een hongerige klant spoedt zich naar binnen en doet eenmaal weer buiten verslag van de conversatie tussen de tulband en relaxte ober. ‘Die baas was niet blij, hij kreeg op z’n flikker.’

Oud-Hollandse gemoedelijkheid

De omgeving van Bazar en de Albert Cuypstraat is zichtbaar een smeltkroes. Waar Bazar stoelt op gerechten uit Afrika en het Midden-Oosten, daar straalt De Taart van m’n Tante een oud-Hollandse gemoedelijkheid uit. De overeenkomst tussen deze konditorei annex bakkerswinkel en Bazar is op deze zondag het gezapige karakter. Binnen ploffen klanten neer op jarenvijftigmeubels, zoals een bankje voorzien van een gehaakte deken in alle kleuren van de regenboog. Alsof je bij oma op de koffie komt. Het etablissement is vooral bekend door eigenaar Siemon de Jong. Hij is de spil van het tv-programma Taarten van Abel. Hierin bakt de banketbakker taarten met kinderen die een bijzonder verhaal hebben te vertellen. Het gezicht van De Jong siert op veel plekken de muren van de taartwinkel. Hem in levende lijve ontmoeten, gaat deze zondag niet lukken. ‘Hij is er van maandag tot en met vrijdag, dan werkt hij boven en komt hij af en toe beneden koffie halen’, aldus een medewerkster. De Zweedse prinses wordt aanbevolen. Een vanillecake gevuld met Zwitserse room en overspannen met marsepein. Het uiterst smakelijke taartje vult iedere uithoek van de maag en noopt tot een dutje op de bank met gehaakte deken. Dat past prima in het beeld van een luie zondag in De Pijp.

Foodmagazine presenteert in ieder nummer een portret over de relatie tussen food en de hoofdstad onder de naam ‘Ondertussen in 020’. In deze uitgave Bazar en de Taart van m’n Tante.

Bazar
Albert Cuypstraat 182
1073 BL Amsterdam

De Taart van m’n Tante
Ferdinand Bolstraat 10
1072 LJ Amsterdam

Reageer op dit artikel