blog

Kijken met Kim: Tamagochi tomaatje

Column Premium

Kijken met Kim: Tamagochi tomaatje

Kids en groente, het blijft een beetje een moeilijk duo. Jaren geleden zijn er al talloze initiatieven gestart in het onderwijs. Smaaklessen, gezondheidslessen, moestuintjes op het schoolplein en uitleg dat melk uit een koe komt: mij maak je er wel blij mee, en belangrijker: de kids ook.

Het toffe is dat ook producenten aan de slag gaan in deze nichemarkt. Want hoewel alle (!) kinderen doelgroep zouden moeten zijn, is dit ‘groente-kids-thema’ helaas nog steeds een
niche. We komen ineens allerlei groenten tegen in ijsjes, snoep, limonade en boterhamspreads. Nadeel: als je kind chocopasta gewend is, trapt ie mooi niet in een chocolade-bruine-bonen-spread. Tenminste, het mijne niet: ik mocht de boterham mooi zelf opeten.

Meer groente eten

Pas was ik bij de Dutch Agri Food Week, waar een wedstrijd was om iets te ontwerpen om kinderen meer groente te laten eten. En er waren serieus leuke ideeën. De meest verrassende vond ik een app: To-Maatje, een tamagochi in een groentejasje. Voor alle mensen die niet jong waren in de nineties: tamagochi was een sleutelhanger waar een pixel-diertje in stond, die je moest verzorgen. Hij piepte als ie honger had, verschoond moest worden of wilde spelen.

Veel taart

Maar goed. To-Maatje is dus een app waarbij je een tomaatje dát geeft wat je zelf ook eet. En vervolgens zie je het effect op je vriendje. Geef je ‘m veel taart, dan wordt ie dik en moe, als je gaat sporten met ‘m wordt ie weer blij, and so on. Kortom: je leert een gezond voedings- en bewegingspatroon dankzij een tomaatje.

Goed voorbeeld

Je kunt kids dus zeker ‘heropvoeden’, maar toch blijft de conclusie: goed voorbeeld doet goed volgen. Dus papa’s en mama’s: stiekem ongezonde dingen eten in de keuken – uit zicht van de kiddo’s – is voorbij! Of ben ik daar de enige in?

Groetjes, Kim!

Reageer op dit artikel