blog

Landmarkt biedt meer dan alleen een dikke BMW

Column Premium

Landmarkt biedt meer dan alleen een dikke BMW

Foodmagazine eindigt ieder nummer met een portret over de relatie tussen food en mensen, ergens in Nederland. Dit onder de naam ‘Ondertussen in…’. In deze uitgave de Landmarkt in Amsterdam.

Het is 13 maart en Landmarkt heropent zijn enige vestiging in Amsterdam, aan de Schellingwouderijk. In het vernieuwde restaurant van de overdekte versmarkt staat een lange tafel voor genodigden. Het betreft foodbloggers en -journalisten, naar de winkel gelokt voor een lunch, zo staat in de uitnodiging. In werkelijkheid krijgen de aanwezigen een flink 3-gangenmenu voorgeschoteld. Om maar aan te geven dat Landmarkt geen plek is voor liflafjes, onderstreept eigenaar Thijs van Banning. Voorbij komen gerechten als ‘entrecote op gestoofde lentegroenten met soubise en rode wijnsaus’ en ‘in de oven gegaarde zeebaarsfilet met sjalotjes, tomaat en tijm’. Voordat kan worden aangevallen, wil Van Banning nog kwijt dat het voor sommigen nachtwerk is geworden om alles op tijd af te hebben voor de grote heropening. En dat dit de oorzaak is van kleine oogjes bij de medewerkers. Op dat moment valt een glas kapot achter de bar. Toeval bestaat niet, zie je iedereen denken.

Uit alle windstreken

Aan tafel mensen uit alle windstreken. Bijvoorbeeld een health nutritionist uit Australië, die Down Under heeft verlaten voor een avontuur in Amsterdam en benieuwd is naar het eten van de locals. En zoals gezegd een keur aan foodbloggers. Onder andere twee dames van Uit Pauline’s Keuken. ‘We bestaan sinds 2010 en zijn hobbymatig begonnen. Inmiddels hebben we al een miljoen bezoekers’, zegt het duo. De twee instagrammen zich tussen de gangen door een ongeluk. Het mooiste plaatje schieten is zichtbaar belangrijker dan het eigen genot. De miljoen bezoekers kunnen immers niet zelf hun tanden zetten in de voorgeschotelde entrecote.

Geen issue

Dat Landmarkt in de Week zonder Vlees wel vlees serveert, is voor de hippe bloggers geen issue. Men stort zich op de lap vlees. Terecht, want de entrecote is van een uitermate goede kwaliteit. Dik en sappig. ‘Wij willen een menu met een bourgondisch karakter. Het is back to basics. Niet het krulletje op het vlees is belangrijk, maar het vlees zelf. Dit is geen plek voor liflafjes’, zegt Van Banning. De eigenaar biedt naast een 3-gangenmenu, ook een rondleiding door de winkel aan. Bevlogen vertelt hij over de versafdelingen, het bierassortiment en waarom hij met de formule Landmarkt is begonnen. ‘Ik werkte bij Albert Heijn, reisde de wereld rond, reed in een dikke BMW, maar miste het ondernemen.’ Een quote die zo op Instagram kan. De bloggers luisteren helaas niet.

Reageer op dit artikel