artikel

Reportage: oudste Foodmarkt Europa staat in Ierland

Internationaal Premium

The English Market in Cork (Ierland) legt pijnlijk bloot waarom het concept foodmarkt zo moeilijk is: iets wat al 230 jaar bestaat en is gegroeid, is niet zomaar vanaf de tekentafel te kopiëren. En in Nederland is de warenmarkt nog altijd een geduchte concurrent.

Reportage: oudste Foodmarkt Europa staat in Ierland

Generations. Dat is het thema van de foodmarkt in Cork. Het gaat om een overdekte markthal die al 230 jaar in bedrijf is, sinds 1788. Daarmee is het één van de oudste – zo niet de oudste – foodmarkten van Europa. ‘You can’t replicate the English Market, because it’s a generational family’, zegt marktmanager Orla Lannin. Het succes berust op familiebedrijven, veelal in vlees of vis, die al generaties lang samen de foodmarkt vormen. Horeca is geen speerpunt. Het gaat om een ouderwetse, permanente warenmarkt in het hart van de stad. Nog een succesfactor: huurbaas is de gemeente Cork en dus geen projectontwikkelaar die in rendement denkt en huurprijs boven continuïteit en leefbaarheid stelt.

Foodmarkt is niet bedacht

The English Market in Cork legt goed bloot waarom het concept foodmarkt in Nederland moeilijk aanslaat. Om te beginnen is deze foodmarkt niet bedacht, maar gegroeid, samen met de trouwe klantenkring. Daarnaast is deze foodmarkt niet gestyled. Geen sprake van een uitgekiend lichtplan of doordachte displays. De vloer lijkt achterhaald, maar is daardoor ‘authentiek’. Vishandelaren en slagers, de familiebedrijven dus, vormen nog steeds de kern. Ook ondervindt deze foodmarkt geen concurrentie van de weekmarkt, zoals in Nederland nog wel altijd: deze foodmarkt ís de weekmarkt. Het maakt dat een middelgrote stad als Cork, met 125.000 inwoners, een florerend foodconcept kan hebben.

Concept streng bewaakt

Dat de foodmarkt al 230 jaar in bedrijf is, betekent overigens niet dat de tijd er volkomen stilstaat. Naast de al generaties bestaande familiebedrijven zijn er hippe en nieuwe foodaanbieders. Het concept wordt streng bewaakt. Toen er in 2017 twee plekken vrijkwamen, moesten de nieuwe huurders aan een aantal eisen voldoen. Zo moesten zij bereid zijn een huurcontract van slechts één jaar te tekenen, met bij succes de mogelijkheid voor een tweede jaar. De aanbieders moesten versaanbieder zijn met ‘a proven history in the sale of fresh produce, and are not available to hot food vendors, cafes or delicatessens’, aldus de gemeente Cork. De nieuwe huurder moest ook passen binnen de ‘ethos and reputation’ van the English Market.

Lucratieve verkoopplek

De huurder kreeg er natuurlijk wel iets unieks voor terug: een lucratieve verkoopplek die al sinds 1788 zijn bestaansrecht heeft bewezen en in 2011 een flinke positieve impuls kreeg door het bezoek van koningin Elizabeth. Als eerste Brits regerend vorst bezocht zij de republiek Ierland en dat maakte de reis historisch. Samen met echtgenoot Philip bezocht ze op die baanbrekende reis deze English Market, een plaquette herinnert eraan. In het kielzog van de vorstin weten nu nog steeds drommen toeristen de markt te vinden.

 

Reageer op dit artikel