artikel

Drie vragen aan: Monique der Kinderen

Interview Premium

Drie vragen aan: Monique der Kinderen
Monique der Kinderen. Foto: Foodmagazine.

In Helmond bestaat supermarkt Super Sociaal voor mensen met een beperkt financieel budget al sinds 2008. Maar pas enkele weken heeft deze voorziening voor minderbedeelden een rijdende variant. De eerste supermarkt voor minima toert door de gemeente Laarbeek en de vier kernen die daarbij horen. Monique der Kinderen is bedrijfsleider.

1. Waarom nu ook een rijdende variant van Super Sociaal ?

‘Hier in Helmond maken 500 huishoudens gebruik van Super Sociaal. Deze supermarkt voor minima voorziet in een behoefte in een tijd waarin het aantal mensen met geldproblemen toeneemt. In het naburige Laarbeek, een
gemeente met vier dorpen, was behoefte aan iets soortgelijks. In plaats van dat de mensen hier een half uur naar toe moeten fietsen, vonden we het tijd worden voor een rijdende supermarkt. Een voormalige SRV-bus die behalve Laarbeek iedere donderdag ook adressen in de kernen Beek en Donk, Lieshout, Aarle Rixtel en Mariahout bezoekt. Vrijwilligers verzorgen de verkoop en rijden de bus.’

2. Welke mensen mogen klant worden van de rijdende supermakt ?

‘Een inkomenscheck bepaalt of iemand in aanmerking komt voor 100, 90, 80 of 70 procent korting. Als het akkoord is, krijgen ze een winkelpasje van ons dat een maand geldig is. Daarna wordt gekeken of er iets is veranderd in de inkomenssituatie.’

3. Ook andere supermarktketens spelen een rol in het project. Welke ?

‘Super Sociaal heeft een deal gesloten met vier supermarktketens en koopt de producten met korting in bij Albert Heijn, Jumbo, Jan Linders en Emté. Wij kopen huismerken van die ketens in grote hoeveelheden. Het gaat onder meer om pasta, melk, boter, beleg, agf, rijst. We voorzien in een basisassortiment, het is niet afdoende. De rijdende supermarkt is tot stand gekomen met subsidie van de gemeente Helmond en de
gemeente Laarbeek en wordt na 1 jaar geëvalueerd. In de afgelopen weken is de wagen door vrijwilligers en met hulp van lokale ondernemers gerenoveerd en klaar gemaakt voor gebruik. In tegenstelling tot voedselbanken, die meestal met pakketten en beperkte voorraden werken, kunnen Laarbeekse minima in de rijdende supermarkt dus zelf boodschappen doen en krijgen daarbij grote kortingen.’

Reageer op dit artikel