artikel

Drie vragen aan: Hanneke Dessing

Interview Premium

Drie vragen aan: Hanneke Dessing

Het Diabetes Fonds is een petitie begonnen om de grote hoeveelheden suiker in voedingsmiddelen versneld terug te dringen. Daarbij worden supermarkten opgeroepen meer schapruimte te geven aan suikerarm en suikervrij en ook duidelijker te maken welke producten geen of weinig suiker bevatten. Hanneke Dessing is directeur van het fonds.

U roept supermarkten op om meer schapruimte vrij te maken voor suikerarm en suikervrij. Is het nodig om versneld actie te ondernemen?

‘Dat is nodig omdat het aantal mensen met overgewicht – en daardoor diabetes type 2 – enorm toeneemt. Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft inmiddels diabetes type 2 en dat aantal groeit met 1100 per week. Het probleem is dus urgent. Gezonder eten met minder suiker is belangrijk om het tij te keren. Consumenten willen wel, maar worden voortdurend verleid tot een ongezonde leefstijl. Daarom wil het Diabetes Fonds zorgen voor en gezondere omgeving, waardoor de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Het helpt consumenten als zij in de supermarkt in een oogopslag kunnen zien welke producten veel of weinig suiker bevatten.’

Wat houdt de campagne ‘Halve maatregelen’ in?

‘Consumenten nemen nu vaak zelfbedachte, halve maatregelen om minder suiker binnen te krijgen, zoals frisdrank aanlengen met water. Het Diabetes Fonds wil industrie, supermarkten en politiek  stimuleren om met héle oplossingen te komen, zoals: minimaal 30 procent minder suiker in produkten, een groter aanbod van gezonde producten en meer ruimte in de schappen voor suikerarm en suikervrij.’

Zijn er supermarkten die er positief dan wel negatief uitspringen in de ogen van het Diabetes Fonds?

‘We zien steeds meer goede voorbeelden, zoals supermarkten die kiezen voor het terugdringen van suiker in hun (huismerk)producten of een kleurcodering op de schappen om aan te geven waar suikervrije producten staan. Helaas zien we dan vaak wel dat de suikerrijke producten domineren in de aanbiedingen in de huis-aan-huisfolders. Er is dus nog veel te winnen. Iedereen kan de komende maanden online een petitie tekenen die de politiek duidelijk moet maken dat het tijd wordt voor actie. We bieden de petitie op 28 november aan in Den Haag.’

Reageer op dit artikel