artikel

Drie vragen aan: Ruud Coolen van Brakel

Interview Premium

Drie vragen aan: Ruud Coolen van Brakel

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) roept Albert Heijn op per direct te stoppen met verkoop van zogenoemde UAD-geneesmiddelen in zijn supermarkten. Directeur Ruud Coolen van Brakel van het IVM vindt dat de marktleider de regelgeving overtreedt. ‘Onverantwoord medicijngebruik kan leiden tot grote gezondheidsproblemen.’

Waarom voldoet Albert Heijn in uw ogen niet aan de geldende wetgeving ?

‘Voorlichting over UAD-geneesmiddelen moet minimaal geschieden door een gediplomeerde assistent-drogist of drogist. In veel winkels van Albert Heijn is in het schap met geneesmiddelen een tablet geplaatst waarmee klanten informatie over de werking van de middelen kunnen vinden. Een passief informatieschermpje is een leuke gadget, maar valt nauwelijks serieus te nemen als verantwoorde zorg.’

U roept op tot het tekenen van een petitie ?

‘Ja, UAD-geneesmiddelen (Uitsluitend in de Apotheek of Drogisterij verkrijgbaar) horen volgens ons, en zoals de naam ook al aangeeft, alleen in de apotheek of drogist verkocht te worden. Onverantwoord gebruik van deze middelen kan tot grote gezondheidsproblemen leiden en zelfs de dood tot gevolg hebben. Daarom roept het IVM artsen, apothekers, andere zorgprofessionals én patiënten op tot het tekenen van de petitie.’

Wat verwacht u van de politiek ?

‘Ik verwacht van de politiek dat ze de patiëntveiligheid hoger achten dan de commerciële belangen van supermarkten en de minister aanspreken op het scherp definiëren van de zorgplicht. Als de geneesmiddelen zonder actief toezicht verkrijgbaar blijven bij AH, moet de regelgeving worden aangepast zodat dit soort risicovolle praktijken niet meer kunnen plaatsvinden. Wat in ieder geval niet de bedoeling kan zijn, is dat je een supermarkt binnenloopt, diclofenac, naproxen en ibuprofen uit de schappen haalt en scant, om vervolgens zonder ook maar één persoon tegen te zijn gekomen de zaak weer uitloopt. De wetgever heeft niet voor niets geneesmiddelen in verschillende categorieën ingedeeld vanwege de potentiële risico’s. Risicovollere middelen hebben een hogere drempel om aan te schaffen. De grens wordt hier fors overschreden. Wij roepen dan ook met klem op de petitie te tekenen.’

Reageer op dit artikel