artikel

Genomineerden Industributie-trofee bekend

Onderzoek Premium

Genomineerden Industributie-trofee bekend
Industributiediner 2016

De genomineerden van de Industributie-trofee zijn bekend.  Het onderliggende onderzoek is doeltreffend: fabrikanten krijgen een rapportcijfer van supermarkten en supermarkten krijgen een rapportcijfer van toeleveranciers.

In het jaarlijkse Industributie-onderzoek wordt de onderlinge samenwerking tussen handel en industrie onder de loep genomen. Leveranciers en retailers beoordelen elkaar over en weer op een aantal vastgestelde criteria. Het diner is ooit in het leven geroepen om de relatie te verstevigen. Die relatie stoelt van oudsher op stevige inkoop, maar dat is slechts één facet. Ook samen bouwen aan een categorie kan zijn vruchten afwerpen.

Scheve machtsbalans hoeft niet negatief te zijn

Zoals ieder jaar laat Foodmagazine het onderzoek uitvoeren door EFMI. Het kennisinstituut heeft er dit jaar ook de wetenschappelijke literatuur op nageplozen. Wetenschappers komen tot interessante conclusies. ‘Een scheve machtsbalans hoeft niet per se negatief te zijn. (…) Het zorgt voor een betere coördinatie in de keten en een verhoogde effectiviteit’, luidt één van de conclusies. Er is ook een waarschuwing vanuit de wetenschappelijke wereld: ‘Wanneer retailers leveranciers niet meer betrekken bij category management, leidt dat tot underperformance.’ En samenwerken loont altijd, blijkt uit de wetenschappelijke literatuur: ‘Een beetje category management kan ook al resultaten opleveren.’ Tijdens het diner zal op deze conclusies worden ingegaan.

Industributiediner 2016

David van Damme van Bunq spreker tijdens diner

De spreker tijdens het Industributie-diner komt van Bunq, David van Damme. Bunq is de eerste organisatie in Nederland die na de DSB Bank een bankvergunning heeft gekregen. Wat Picnic probeert te doen in food, doet Bunq in de bankenwereld. De filosofie van de bank kent opmerkelijke uitgangspunten. Bunq zegt er zelf over: ‘Waarom een bank beginnen? Omdat we geloven dat bankieren zo veel makkelijker en beter kan. De controle over je geld moet weer toegankelijk en leuk worden. Met die overtuiging kiezen we ervoor om het bestaande systeem te verbeteren. Doe met je geld wat je wilt, wanneer je het wilt. Maak het over in 1 seconde. Deel het met je vrienden na een etentje, of maak een potje voor je volgende reis. Samen kunnen we een bank bouwen die het leven vergemakkelijkt.’ Over geld en data: ‘Jouw geld blijft jouw geld. Wij steken het namelijk niet in risicovolle beleggingen. Jouw gegevens blijven jouw gegevens. We verkopen ze nooit aan derden.’

Hoe het Industributie-onderzoek werkt

Foodmagazine gaat op voor de 29e editie van dit diner. Het doel van het jaarlijks terugkerende onderzoek is om de kwaliteit van de onderlinge samenwerking tussen handel en industrie in kaart te brengen. Hiervoor is aan handel en industrie gevraagd om elkaar aan de hand van een aantal vastgestelde criteria over en weer te beoordelen. De retailorganisatie en leveranciers die gemiddeld het best worden beoordeeld, winnen de Industributie-trofee. Sinds 2012 kent het Industributie-onderzoek een categorie Private label kruidenierswaren. De leveranciers in deze categorie worden, net als de versleveranciers, op andere criteria beoordeeld dan de merkartikelfabrikanten. Dit om recht te doen aan de andere aard van de samenwerking die tussen retailorganisaties en deze verschillende leverancierstypen bestaat. De vers- en private-labelleveranciers strijden om de Vers en Private Label Industributie-trofee. De andere leveranciers komen in aanmerking voor de Merkartikel Industributie-trofee. Aan retailzijde worden de beoordelingen van discountformules (Aldi, Dirk van den Broek, Lidl en Nettorama) evenals voorgaande jaren apart gerapporteerd van de overige formules. 

Industributiediner 2016

Hoogvliet won vorig jaar de hoofdprijs bij de retailers. Wie wordt de opvolger? Foto’s: Koos Groenewold.

De genomineerde fabrikanten op een rijtje:

Categorie Dranken

Coca-Cola
Grolsche Bierbrouwerij
Heineken

Categorie Zoetwaren en snacks

Cloetta
PepsiCo
Perfetti van Melle

Categorie Kruidenierswaren overig

Jacobs Douwe Egberts
PepsiCo
Unilever Foods

Categorie Zuivel en kaas

Alpro
Danone
Zijerveld

Categorie Diepvries

Dr. Oetker
Unilever Foods
Van Geloven Snacks

Categorie Drogmetica, schoonmaak- en onderhoudsartikelen

Henkel Laundry & Home Care
Procter & Gamble
Unilever Home & Personal Care
Non-food overig:
Aldipress
Imperial Tobacco
Japan Tobacco International

Categorie Vlees, vleeswaren, vis, salades en maaltijden

Group of Butchers (DGS)
Menken Salades & Sauzen
Zandbergen Vleeswaren
Agf en brood:
Hessing Supervers
Peka Kroef
The Greenery

Categorie Private Label (Kruidenierswaren)

Aviateur
Delicia
Menken Orlando

De genomineerde retailers houden we nog even onder de pet.

Reageer op dit artikel