artikel

Fruit en groenten drie dagen langer vers in golfkarton

Onderzoek Premium

Fruit en groenten drie dagen langer vers in golfkarton

Een studie van de gerenommeerde universiteit van Bologna is duidelijk en pertinent: golfkarton is met stip de betere verpakking voor groenten en fruit. Deze producten blijven hiermee wel tot drie dagen langer vers.

(Artikel aangeleverd door Golfkarton.nl

Een team wetenschappers, onder leiding van professor Rosalba Lanciotti van de universiteit van Bologna, onderzocht de invloed van verpakkingsmateriaal op de versheid van perziken. En zo kwam een significant verschil tussen plastic en golfkarton aan het licht: op plastic gedijen bacteriën en wilde gisten eerder goed, op golfkarton net niet. Hierdoor blijven groenten en fruit tot wel drie dagen langer vers in een golfkartonnen verpakking.

Drie voordelen

Groente en fruit drie dagen langer vers houden, biedt heel wat voordelen voor de retailer. Dit zijn de drie belangrijkste:

1. Langer verkopen

Producten in een golfkartonnen verpakking zien er langer goed uit, ruiken beter, en zijn langer smakelijk. Anders gezegd: ze kunnen tot drie dagen langer verkocht worden.

2, Minder verspilling

Ook belangrijk: voedsel dat langer vers is en dus ook langer verkocht kan worden, draagt bij tot een vermindering van de verspilling. De retailer moet namelijk minder voedsel weggooien. En ook dat is een argument dat heden ten dage steeds meer bijval vindt.

3. Minder gevaar voor de volksgezondheid

De studie bewijst dat golfkarton de uitwisseling tussen versproducten en micro-organismen tot een minimum herleidt. Zo zorgt golfkarton ervoor dat er minder besmettingen kunnen optreden, en dus ook minder voedselvergiftigingen. Daarvan zijn dankzij deze studie zowel het Europese  voedselagentschap als het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention overtuigd!

Onderzoeksresultaten in detail

Een plastic oppervlak zit vol kleine krassen (door het hergebruik) waar bacteriën zich in  vermenigvuldigen. Bij golfkarton is het net andersom: de vezelstructuur van golfkarton ‘vangt’ bacteriën, zodat hun celwand breekt, hun inhoud lekt, en de cellen sterven. Een klein structureel verschil, met opvallend grote gevolgen. Vraag gerust meer details over deze studie aan via info@golfkarton.org

Bron: golfkarton.org

Reageer op dit artikel