artikel

‘Producten kunnen stapsgewijs verbeterd worden’

Onderzoek Premium

‘Producten kunnen stapsgewijs verbeterd worden’
Foto: Herbert Wiggerman

Wie iets beter scoort op zout en suiker moet op het etiket worden beloond met een betere aanduiding. Treden instellen die van een minimum naar een optimale situatie gaan, helpt. Dat stellen wetenschappelijk adviseurs Maud Theelen en Léon Jansen van Schuttelaar & Partners.

Om maaltijdsauzen als jus, groente- en vleessaus en pastasaus gezonder te maken, moeten twee dingen gebeuren, stelt wetenschappelijk adviseur Léon Jansen: ‘Ten eerste moeten fabrikanten de samenstelling van hun producten verbeteren. Ten tweede moet iedereen over dezelfde portiegrootte praten.’

Jansen en zijn collega, voedingswetenschapper Maud Theelen, onderzochten de hoeveelheid zout, suiker en calorieën in 191 sauzen. Hoeveel een consument ervan binnenkrijgt, is echter slecht vergelijkbaar, doordat producenten andere portiegroottes aanhouden. Zo schrijft de ene fabrikant 15 ml saus over de groente voor, terwijl een ander de consument 100 ml van een vergelijkbare saus laat gebruiken. Dat leidt tot verwarring. Jansen: ‘We moeten consumenten juist helpen om de gezonde keuze te maken in de winkel. Het afspreken van een portiegrootte is hiervoor wat mij betreft nodig.’

‘Mensen proeven het niet als ergens 5 procent minder zout in zit’

Wel konden de onderzoekers de hoeveelheid zout per 100 gram vergelijken. Ze zien kansen om producten zoutarmer en daarmee gezonder te maken. ‘Voor maaltijdsauzen is een maximale hoeveelheid zout vastgesteld van 1,275 gram per 100 milliliter. Dit staat in het Akkoord verbetering productsamenstelling, het AVP, van 2015. Op dit moment ligt 11 procent van de pastasauzen nog boven die grens’, zegt Theelen. Ook bij soepen, een productgroep die eerder dit najaar is onderzocht, zit een aanzienlijk percentage nog boven de vastgestelde AVP-norm. Zo bevat 16 procent van de kippensoepen meer dan de afgesproken 0,875 gram per 100 ml soep. Verbetering is mogelijk. Er zijn immers genoeg merken die minder zout bevatten. En volgens Theelen merkt de consument er niets van als een product steeds iets minder zout bevat: ‘De meeste mensen proeven het niet als ergens 5 procent minder zout in zit dan eerst. Verlaag je het zoutgehalte 3 jaar later nog eens met 5 procent, dan bevat je product ongemerkt 10 procent minder zout.’

Treden door Nutriscore

Een systeem als Nutriscore kan leiden tot een beter product, omdat het treden inbouwt. ‘Nu zien we dat fabrikanten bij hun productontwikkeling ervoor zorgen dat ze exact uitkomen op de maximale hoeveelheid zout van 0,8 gram. De kunst is om ze daarna te laten doorontwikkelen naar 0,7 gram zout en 0,6 gram. Zonder grenzen en afspraken zal dat niet snel gebeuren’, denkt Jansen. Ze zien de treden als de weg naar boven van een minimumgrens, de AVP, naar een optimale situatie als de Schijf van Vijf. ‘We moeten de fabrikant tree voor tree helpen, die kwaliteitstrap op.’

Reageer op dit artikel