artikel

Zuivel weer terug in Intro Top 20 van IRI

Onderzoek Premium

Zuivel weer terug in Intro Top 20 van IRI
Foto: Michel Zoeter

Fuze Tea van Coca-Cola is de absolute winnaar van alle productintroducties in 2018. Met €248.331 omzet per actieve week neemt het bovendien de vijfde plaats in van de introducties in de afgelopen 19 jaar. Opvallend, volgens IRI, omdat de gezamenlijke weekomzet van de Intro Top 20 wederom daalt. Verder zijn de onderzoekers verheugd dat zuivel na een jaar afwezigheid weer terug is in de lijst.

Wat opvalt in deze twintig beste introducties van 2018? Eigenlijk dat nog dezelfde trends te zien zijn als een jaar geleden. Consumenten willen steeds bewuster eten en drinken’, zegt Anne Lieke Ebbers van onderzoeksbureau IRI Nederland. Samen met Sjanny van Beekveld heeft ze onderzocht welke twintig nieuwe producten of productconcepten qua omzet het best hebben gepresteerd. De gemiddelde weekomzet is gebaseerd op elke week na de eerste introductie, de ‘actieve weken’. Dit doet IRI al sinds het jaar 2000. Ook kijkt het bureau naar de trends achter de innovatie. Van Beekveld: ‘We zien twee hoofdtrends. De eerste is inderdaad het bewuster eten. Minder suikers, minder calorieën, meer natuurlijk. Meer plantaardig ook, dus minder vlees. Deze bewuste trend zie je in heel veel innovaties terug. Wel wat minder obvious, het is inmiddels bijna een voorwaarde voor nieuwe producten om daar rekening mee te houden.’ De tweede trend staat volgens Van Beekveld eigenlijk haaks op de eerste trend: consumenten willen meer genieten. ‘We willen verrassing in smaak. Bijvoorbeeld door bijzondere smaakcombinaties. Maar ook door gecombineerde structuren. Denk aan een kauwgom met vloeibare vulling, of een crunchy bite in een zuivelproduct. Dat mondgevoel is belangrijk.’ Verder zien de onderzoekers authentieke recepturen, (borrel)gemak en tussendoortjes op de lijst staan. ‘En zuivel!’, zegt Van Beekveld enthousiast. ‘Vorig jaar viel het op dat zuivel níet in de lijst stond, maar nu zijn er weer vijf nieuwe producten te vinden. En eindelijk weer eens vers en kleinere spelers zonder enorme marketingbudgetten.’

Anne Lieke Ebbers en Sjanny van Beekveld over de trends en opvallende zaken van de Intro Top 20:

Unilever blijft leidend in de innovatietap, met vier concepten uit hun koker. Bewonderenswaardig, aldus IRI. Toch is het niet het belangrijkste van de lijst. ‘Wat Coca-Cola laat zien met Fuze Tea is echt bijzonder. Deze ijsthee staat qua omzet in de top-5 van alle introducties van de afgelopen 19 jaar’, zegt Ebbers. ‘Vooraf riep Coca-Cola al dat ze met Fuze Tea het succes van hun Zero-variant wilde evenaren. Dat is nét niet gelukt. Coca-Cola Zero leverde in het introductiejaar €278.000 per week op, Fuze Tea zit op €248.000 per actieve week.’ De top-5 van alle introducties tot nu toe bestaat verder uit een volledige herintroductie van Melkunie (€559.000 per week), Mona Boordevol (€349.000) en Amstel Radler (€286.000).

Het is knap om nu met zo’n knaller op de markt te komen. Sinds 2013 ziet IRI een dalende lijn in de gezamenlijke omzetcijfers van de twintig beste introducties. Van Beekveld: ‘Als je het totaal van deze twintig producten bij elkaar optelt, zie je dat ze wéér wat minder omzet opleveren dan de twintig beste producten van vorig jaar. In 2013 deed de Intro Top 20 nog €2 miljoen per week, nu €1,2 miljoen.’ Als reden geeft ze dat fabrikanten meer focussen op productverbetering dan -vernieuwing en dat ze vaker kiezen voor een selectieve introductie. Veel producten liggen bijvoorbeeld alleen bij Albert Heijn of Jumbo. Ook zijn er meer kleine spelers op de markt, die langzaam groeien en dus geen power vertonen in het introductiejaar. ‘En door de versnippering in mediakanalen is het moeilijker om je doelgroep te bereiken. Bovendien versnippert de doelgroep zelf, waardoor producten vaak een heel gericht groepje aanspreken.’

1. Fuze Tea

Met Fuze Tea betreedt Coca-Cola in 2018 op zeer succesvolle wijze het ijstheesegment. Fuze Tea is volgens de fabrikant een combinatie van thee, fruitsmaken en ingrediënten als kamille en hibiscus en heeft daarom een ‘eigentijdse smaak’. Verder bevat het product minder calorieën dan een normale frisdrank. ‘Fuze Tea is categorieverruimend in een sterkgroeiend segment. Het segment IJsthee groeide het afgelopen jaar met 26 procent, natuurlijk ook mede door deze introductie’, zegt Van Beekveld. Over de hele introductie is goed nagedacht, vult Ebbers aan: ‘Fuze Tea is in week 2 geïntroduceerd en al direct werd duidelijk dat Coca-Cola het succes van Coca-Cola Zero wilde evenaren. Er is over nagedacht om zoveel mogelijk weken te pakken en sterk op te bouwen voor de zomer.’ Ook is het volgens de IRI-onderzoekers goed voor de bekendheid van het product dat Fuze Tea tegelijk in de retail en horeca is geïntroduceerd. Aan de andere kant heeft Fuze Tea geluk gehad met 2018. Ebbers: ‘Vanaf week 13/14 was het mooi weer in Nederland. Het is superwarm geweest, we hebben een mooie zomer gehad. Wat dat betreft, heeft alles in het voordeel gewerkt van Fuze Tea.’

De snelle populariteit is terug te zien in de distributiecijfers. In week 2 lag de distributie op zo’n 30 procent. Vanaf week 6/7 lag Fuze Tea al volop in de winkels, maar op meer dan 80 procent distributie komen de producten niet. De retailers maken blijkbaar keuzes in het assortiment. Van de varianten scoort het 1,5 l-pak Green Tea Lemon het best, gevolgd door het 1,5 l-pak Mango-Kamille en Perzik-Hibiscus, beide zitten tegen de €2 miljoen aan op jaarbasis. De kleinere flesjes doen het ook goed, maar daar moeten natuurlijk veel meer stuks van verkocht worden om eenzelfde omzetcijfer te tonen. De grootste smaak in de kleine verpakkingen is Perzik-Hibiscus, die wint het van Lemon.

Met een gemiddelde weekomzet van €248.331 staat Fuze Tea in de top-5 succesvolste introducties in 19 jaar. Het evenaart Coca-Cola Zero net niet: die staat op plek 4 met zo’n €278.000 per actieve week in het introductiejaar.

Anne Lieke Ebbers en Sjanny van Beekveld over de winnaar:

2. Mona Oops Yoghurt

‘Dit zuivelproduct speelt vooral in op de vraag naar een verrassende smaakcombinatie en verrassing in textuur. Geen hap is hetzelfde, zoals Mona zelf erover zegt’, citeert Van Beekveld. Daarnaast bevat Mona Oops Yoghurt minder calorieën dan andere Mona-toetjes. Ebbers: ‘FrieslandCampina en Mona hebben Oops heel groot gelanceerd. Er is veel gesampled, ze kregen veel media-aandacht. En de promodruk is met 52 procent heel hoog.’ Het leverde het concept een omzet op van €83.792 per actieve week en een tweede plaats in de Intro Top 20. Het product ligt sinds week 26 van 2018 in de winkel. Begin 2019 begint de distributie overigens alweer af te nemen, dus het succes lijkt van korte duur, merkt Van Beekveld op.

De 200 ml-verpakking Double Choco is het grootst van alle varianten. ‘Maar het zit allemaal dicht bij elkaar’, zegt Ebbers. Andere varianten zijn Lemon Cheesecake en Perzik Hazelnoot, beide in 200 ml- en 450 ml-verpakking. Ook de Double Choco is in grote variant verkrijgbaar.

3. Appelsientje Volle Smaak

Het merk Appelsientje Volle Smaak weet in zijn introductiejaar een enorme omzet neer te zetten van gemiddeld €80.142 per actieve week (sinds de introductie in week 17). ‘Ze hadden dit nodig, want de categorie heeft het zwaar. Die staat al jaren onder druk’, weet Van Beekveld. ‘Na de overname van Riedel door Standard Investment (augustus 2017, red.) zie je dat er weer wat elan is in het bedrijf. Ze komen met nieuwe launches en zijn volop aan het bouwen aan de categorie.’ Dat dit met Appelsientje Volle Smaak succesvol gebeurt, blijkt ook uit de gestabiliseerde categoriecijfers. Fruitdranken, exclusief meeneemverpakkingen, daalt in 2018 slechts met een half procent. Wel moet als kanttekening worden geplaatst dat Volle Smaak-producten vervangers zijn van Appelsientje Half Zoet, dus dit concept is niet volledig nieuw.

Appelsientje Volle Smaak bevat minder (fruit)suikers en speelt in op de gezondheidstrend. Er zijn zeven smaken beschikbaar, zoals bosfruit, multifruit, peer, sinaasappel en mango. Appel is het grootst. De promotiedruk is hoog: 50 procent.

4. Chocomel 0% Suiker Toegevoegd Houdbaar en Vers

FrieslandCampina neemt met een gezondere Chocomel de vierde plaats in van de Intro Top 20. Bijzonder is vooral dat deze chocolademelk zowel gekoeld als ongekoeld wordt verkocht. Van Beekveld: ‘Ondanks de gemiddelde omzet van €72.608 per actieve week, is het Chocomel niet of nauwelijks gelukt om als merk te groeien. Ook daalde het segment Chocoladedranken met 2,3 procent ten opzichte van 2017. Vooral de houdbare varianten doen het daarbij slecht, maar ook de omzetcijfers van verse chocoladedranken dalen.’

Chocomel 0% Suiker Toegevoegd is dus zowel verkrijgbaar in houdbare variant als in verse variant, en daarnaast bestaan er kleine meeneemverpakkingen. De kleintjes voegen het minst toe aan het succes. De houdbare literpakken presteren het best. De promodruk lag in 2018 op 33 procent. Het product is in week 18 geïntroduceerd.

5. Unox Vegetarische Rookworst

‘Unox Vegetarische Rookworst is helemaal passend in de trend. We eten in Nederland minder vlees en meer vleesvervangers. Het is daarom heel logisch om een vegetarische rookworst te introduceren. En dat dan ook nog eens onder het merk Unox, een icoon onder de rookworsten’, zegt Van Beekveld. De omzet van €58.975 per actieve week is heel snel opgebouwd, onder meer door een flinke media-aandacht. Ook de distributie is hard opgelopen: ‘In de tweede week na introductie, week 40 van 2018, lag de distributie al op 69 procent. De vegetarische rookworst is dus heel snel opgenomen door de retailers. Dit leverde Unilever in die specifieke week al €60.000 omzet op.’ De promodruk is met 43 procent iets hoger dan gemiddeld. Hoe het product presteert ten opzichte van de categorie is lastig te zeggen, omdat het om de eerste kw-vleesvervanger gaat. De categorie (Verse) Vleesvervangers blijft hard doorgroeien, aldus de IRI-onderzoeker.

Van Beekveld benadrukt dat het knap is dat dit product in zijn eentje in de Intro Top 20 staat. ‘Maar we hebben nu natuurlijk een gemiddelde weekomzet van een heel gunstige periode voor Unox. De actieve weken zijn winterweken geweest. In de zomer zal de omzet waarschijnlijk zakken.’

6. Aviko Airfryerspecialiteiten

Na het succes van de airfryerfriet komt Aviko in 2018 met diverse andere airfryerproducten: Kerrie Kreukels, Patatas Bravas, Rösti Mini’s en Mini Aardappelkroketjes. De komst van deze airfryerspecialiteiten is breed gecommuniceerd, onder meer op tv, online en met de inzet van foodtrucks. Van Beekveld: ‘De airfryer wint aan populariteit, en daarmee ook de snacks die erin klaargemaakt worden. Het past in de gemaks- trend én in de gezondheidstrend, omdat de snacks minder vet worden gepercipieerd dan die uit de frituurpan.’ Gezamenlijk zorgen de varianten voor een gemiddelde weekomzet van €57.520 (vanaf de introductie in week 6), waarbij met name de aardappelkroketjes veel opleveren. De promodruk ligt relatief laag op 31 procent.

‘Het totale segment Diepvriesaardappelproducten is met 6,4 procent gegroeid. Aviko laat een veel sterkere groei zien dan het segment, en dat is aan dit concept te danken’, zegt Van Beekveld.

7. Dr. Oetker Yes it’s Pizza

Door de pizzabodem voor een groot gedeelte met groente te vullen, speelt Dr Oetker met Yes it’s Pizza in op de gezondheidstrend. Ook biedt het kleur en verrassende, unieke smaken binnen het pizzasegment. ‘Een mooi, verrassend concept’, aldus Ebbers. ‘Deze pizza is veel voorbijgekomen op Instagram. Veel influencers hebben erover bericht. De variant met rodebietenbodem doet het het slechtst. Misschien is die smaak het minst toegankelijk van de drie.’ De spinaziepizza presteert het best en de bloemkoolvariant zit tussen de twee andere in.

Yes it’s Pizza is in 28 procent van de gevallen met promotie verkocht, dat is minder dan het gemiddelde van de twintig concepten in deze lijst. De categorie Pizza’s stijgt met 1,9 procent. Dr Oetker groeit met 2,3 procent, wat voor zo’n twee derde te danken is aan de groentepizza’s. Sinds de introductie (week 10) levert Yes it’s Pizza €49.453 per week op.

8. Boboli Mediterraneo

‘Dit is een voorbeeld van een kleine speler – althans, het is niet een grote multinational – die toch in staat is om in deze top terecht te komen’, aldus Van Beekveld. Het is een merk waarmee Superunie inspeelt op diverse trends: ‘Boboli benadrukt een mediterrane eetcultuur, een authentieke smaak. De koelverse broodjes zijn geschikt voor de lunch, maar ook bij het borrelmoment. Kortom: het sluit volledig aan bij de huidige trends.’

Naar eigen zeggen heeft Boboli elf smaken op de markt gebracht. Focaccia Mozzarella doet het het best, gevolgd door Focaccia Paprika. De broodsnacks zijn in week 9 geïntroduceerd en leverden sindsdien €48.103 per week op.

9. M&M’s Crunchy Caramel

De negende plaats van de Intro Top 20 is voor een limited edition: M&M’s Crunchy Caramel. Het product is geïntroduceerd in week 28 en ligt eind januari 2019 nog steeds in de schappen. ‘Om die reden hebben we dit product toch meegenomen in deze lijst, hoewel een limited edition altijd discutabel is. Wat we zien is dat de distributie blijft uitbreiden, en inmiddels ligt Crunchy Caramel in bijna elke supermarkt. Op 100 procent zit de distributie echter niet’, zegt Van Beekveld. In het distributie-overzicht zijn duidelijke sprongetjes op te merken. ‘Eerst lag dit product alleen bij Albert Heijn, daarna volgde Jumbo en pas later Superunie. Dat verklaart de stapsgewijze groei.’

De M&Ms zijn enerzijds krokant, anderzijds hebben ze een zachte caramelsmaak. Dat past in de trend om verschillende texturen en structuren in één product samen te brengen. De promodruk valt met 33 procent mee. Ebbers: ‘Het product is op een opvallende manier gepromoot. Voorafgaand aan de introductie konden mensen online Crunchycoins mijnen, en met die coins kon men de M&M’s kopen.’ In totaal groeit het merk M&M’s in 2018 met 7,9 procent. Iets minder dan de helft van de totale groei komt door de nieuwe variant. De omzet per actieve week: €47.472.

10. Knorr Trattoria

Unilever brengt naar eigen zeggen de authentieke, Italiaanse keuken naar Nederland met zijn Knorr Trattoria-maaltijdpakketten. De gerechten zouden gebaseerd zijn op de menukaart van kleine familierestaurantjes in Italië, ‘trattoria’. Consumenten hoeven alleen vlees en groente toe te voegen. ‘Van de vier varianten scoort het penne-gerecht Kipfilet Toscana het best’, zegt Ebbers. ‘Gevolgd door een lasagne-maaltijdpakket.’ Gezamenlijk levert het Trattoria-concept Knorr €45.020 omzet op per actieve week. De introductie vond plaats in week 8 van 2018.

Knorr stijgt met 19,8 procent binnen de Italiaanse Houdbare Maaltijden, wat volledig aan Trattoria te danken is. Het totale segment Italiaanse Houdbare Maaltijden groeit met 3,3 procent. Maaltijdpakketten in bredere zin stijgen met 5,3 procent.

11. Ben & Jerry’s Non Dairy

In 2018 is de eerste zuivelvrije Ben & Jerry’s op de markt gekomen. Het vegan product is gemaakt van amandelpasta. In eerste instantie was Ben & Jerry’s Non Dairy enkel bij Albert Heijn verkrijgbaar, maar later was het bij vrijwel alle retailers verkrijgbaar in de smaken Chunky Monkey, Peanut Butter & Cookies, Coconutterly Caramel’d en Chocolate Fudge Brownie. Het product speelt in op de vraag naar smaaksensatie en verrassende texturen. De gemiddelde weekomzet per actieve week: €44.953.

‘De gehele ijs-categorie is met 18,3 procent gegroeid. Dit komt door de mooie zomer en de vele innovaties, en alles wat daarmee te maken heeft. De introductie van dit vegan-ijs was ver voor de zomer (week 5, red.), en ze hebben goed de tijd genomen om de distributie op te schalen’, zegt Van Beekveld over de nummer 11 in de lijst. De promotiedruk, 39 procent, ligt rond het gemiddelde.

12. Mora Tostini

In week 26 2018 introduceerde Mora drie smaken Tostini: een diepvries-broodsnack die in een oven of broodrooster opgewarmd kan worden. ‘Dit is een uitzondering in de lijst, omdat het volledig gericht is op gemak en snelheid’, zegt Van Beekveld. ‘Het is een onderdeel van een renovatieslag van Mora in het broodsegment in de diepvries. Ze hebben het ook flink ondersteund, via allerlei kanalen: tv, online, social media, influencers, sampling. Nu blijkt dat het ze zeker is gelukt om de categorie een boost te geven. Broodsnacks groeien in totaal met 27 procent. Mora zelf groeit met 64 procent in het brood-snack-segment, wat voor zo’n 80 procent door Tostini komt.’

De omzet per actieve week ligt op €44.577. Ebbers: ‘Mora heeft wel een tijdje nodig gehad om er echt in te komen. Ook in de distributie is dat goed te zien. De eerste weken lag dit op 30 procent. Pas na een aantal weken is dat voor twee varianten verhoogd naar 50 procent, nu zit het op zo’n 70 à 80 procent. De distributie is dus doorgegroeid in de loop der tijd, waarschijnlijk door het succes van de Tostini.’ De smaak Pittig gehakt & kaas levert meer op dan Tomaat mozzarella en Ham & kaas.

13. Danone Huttenkwark

Danone speelt met Huttenkwark in op de gezondheidstrend en de vraag naar bewuste voeding. De stevige ontbijtkwark bevat weinig vet en veel eiwitten en proteïne, iets wat in zuivel heel populair is. Van Beekveld: ‘Ook hier zie je die unieke textuur. Het is een mix van kwark en huttenkäse, een combinatie die we nog niet kennen. Of het product baanbrekend is, weet ik niet, maar het is wel écht iets anders. Het zorgt voor vernieuwing in het schap.’

Van de smaken presteert naturel veruit het beste. Daarna volgen de varianten vanille en de meeneemverpakking vanille met topping. De Huttenkwark is veel aan bod gekomen op social media, weet Ebbers. 43 procent van de producten is met promotie verkocht. Sinds de introductieweek (week 25) zette het product gemiddeld €39.467 per week om.

14. Lay’s Mixups Kaas

Al in 2017 introduceerde Lay’s een nieuw chips-concept: Mixups. In week 15 van 2018 voegde het merk er met Kaas een nieuwe smaak aan toe. En alleen die ene nieuwe smaak levert een gemiddelde weekomzet op van €38.853, waarmee het de veertiende plek verdient in de Intro Top 20. In totaal heeft de kaasvariant Lay’s zo’n €1,5 miljoen omzet opgeleverd. Het segment Zoute snacks is in 2018 met 4,5 procent gegroeid. Dit product valt binnen de ‘extruders’ en Lay’s groeit als merk met 12,3 procent binnen dat segment. De promodruk ligt met 47 procent boven het gemiddelde.

‘Dit is inderdaad niet een gezond, bewust product. Gewoon lekker genieten’, lacht Van Beekveld. ‘Je ziet hier weer het verschil in textuur terugkomen, doordat Lay’s vier chipssoorten in één zak combineert.’

15. Appelsientje Kids

Speciaal voor kinderen is het merk Appelsientje Kids gelanceerd. Eerder was er al wel Appelsientje Kidz, dit is een vervolg daarop. De sappen met smaken appel, appel-aardbei en multifruit bestaan voor circa 50 procent uit sap en 50 procent uit water. Vooral de kleine pakjes appelsap zijn populair. ‘De hoge omzet komt door de verschillende meenemers, die zijn heel veel groter dan de literpakken’, zegt Ebbers.

Net als bij de grote broer, Appelsientje Volle Smaak, denken Ebbers en Van Beekveld dat de goede prestatie van het Kids-concept te danken is aan de aandacht die de sappen weer krijgen na de overname van Riedel. Appelsientje Kids is sinds week 19 vorig jaar op de markt en levert wekelijks gemiddeld €38.207 op. De promodruk lag op 37 procent.

16. Looye Kwekers Honing Tomaten

Looye Kwekers heeft in week 13 van 2018 een honingtomaat geïntroduceerd. Zelf noemt de kweker de tomaat, van het formaat cherrytomaat, een ‘unieke groentesnack met stevige bite’. Het is bijzonder dat er een versproduct in de Intro Top 20 staat, merken de IRI-onderzoekers op. Helemaal omdat het product alleen bij Albert Heijn en enkele groentespeciaalzaken verkrijgbaar is en weinig ondersteuning heeft gehad in de media. Per actieve week leverden de honingtomaten Looye Kwekers €37.687 aan omzet op.

Non-food

Opvallend in de Intro Top 20 van 2019 is dat er geen non-foodproducten in staan. Veel van deze producten zijn relatief duur en staan daarom normaal gesproken snel hoog in omzetlijstjes. Een exacte reden hiervoor is niet te geven. ‘Het kan zijn dat er vooral relaunches zijn geweest, met enkel een nieuwe verpakking om bestaande wasmiddelproducten, bijvoorbeeld. Dat soort relaunches nemen we niet mee in deze top-20. Ook kan het zijn dat er minder innovatie is op het gebied van producten, maar dat de fabrikanten nu meer uitzoeken of ze hun producten via andere kanalen kunnen aanbieden. Of misschien ligt de focus vanuit retail meer op vers en food’, zegt Van Beekveld. ‘Maar dat is echt giswerk, hoor.’

17. Ola Magnum Praline

‘Het is heel knap van dit merk dat ze er ieder jaar in slagen om succesvol een nieuwe smaak te lanceren die er ieder jaar ook weer voor zorgt dat het segment blijft groeien’, zegt Van Beekveld. Ze heeft het over Magnum, het merk van nummer 17 in de lijst. ‘IJs is als categorie in 2018 sterk gegroeid en daar heeft Ola Magnum Praline een bijdrage aan geleverd. Dit product valt onder de ijs-multipacks, die zijn met bijna 24 procent gegroeid.’

Ola Magnum Praline levert in de actieve weken in 2018 een omzet van €36.844 op. 47 procent is verkocht met promotie, dat is boven het gemiddelde. Het ijs is sinds introductieweek 9 verkrijgbaar in multipacks, in pint en als ‘praline snack’. Het is een product dat inspeelt op de trend om te willen genieten.

18. Almhof Lekker & Licht

In week 17 introduceerde Almhof het concept ‘Lekker & Licht’. Het gaat om een romige kwark met fruit en speelt in op de gezondheidstrend. ‘Weinig calorieën, geen vet, minder suikers. Dit is een gezonder zuivelproduct’, zegt Van Beekveld. ‘En we zijn in Nederland heel saai, want van de drie smaken is aardbei weer het populairst.’ De andere beschikbare smaken zijn kers en mango.

De promodruk ligt hoog: 55 procent. Het is het hoogste percentage in de lijst. Het levert Almhof een gemiddelde weekomzet op van €36.594 en een groei van 12,7 procent in de categorie Kwark met toevoegingen. Deze gehele categorie stijgt met 6,5 procent.

19. Mentos Gum Pure Fresh Fruit

Binnen het concept Mentos Gum Pure Fresh zijn in 2018 drie smaken toegevoegd: aardbei, bubble fresh en kers. De kauwgom heeft een vloeibare kern met fruitsmaak en is verkrijgbaar in pot en blister. Ebbers: ‘Bubble fresh presteert het beste, maar aardbei staat er niet ver achter. Vooral de grotere verpakkingen, de potten, scoren goed.’ Hoewel de overkoepelende naam is uitgebreid met ‘fruit’, is er weinig fruitigs aan de bubblefresh-variant. Ze zijn in dit overzicht samengenomen omdat de smaken tegelijk zijn geïntroduceerd (week 5).

Dat Mentos met de Pure Fresh Fruit-kauwgom in de Intro Top 20 staat, heeft volgens de IRI-onderzoekers te maken met de smaaksensatie en verschillende texturen door de vloeibare kern. De promodruk valt met 24 procent mee. De nieuwe introducties leverden Mentos in 2018 €36.303 op per actieve week.

20. Arla Biologisch Kefir drink

‘Dit product past natuurlijk heel goed binnen het Arla-portfolio. Na Skyr heeft Arla met Kefir een nieuw gezond en authentiek recept op de markt gebracht’, zegt Van Beekveld. Kefir is een Turkse, gefermenteerde zuiveldrank en Arla speelt ermee in op de gezondheidstrend. Zo moet het onder meer een positieve invloed hebben op het immuunsysteem, op het zenuwstelsel, de spiermassa en de huid van de consument. Naast een naturel-variant is de zuiveldrank beschikbaar in de smaken blauwe bes en citroen-gember. Met name de eerste is populair. Van Beekveld: ‘De naturel-smaak is qua omzet groter dan de andere twee samen.’

Het totale segment Dagverse zuiveldranken is in 2018 met 1,4 procent gestegen. De nieuwkomer heeft sinds introductieweek 26 €1 miljoen aan de markt toegevoegd (€35.611 omzet per actieve week). De promodruk voor Kefir ligt met 38 procent iets onder het gemiddelde van de 20 bestpresterende productintroducties.

Reageer op dit artikel